074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Lage rugpijn

De hele wervelkolom bestaat uit 24 wervels en geeft het lichaam stabiliteit en vorm. De onderste vijf wervels vormen samen de onderrug en staat bekend als de lumbale wervelkolom (lwk). Artsen spreken dan ook van de L1-L5. Er zijn ook uitzonderingen, sommige mensen hebben een zesde onderrug wervel. Deze veroorzaakt meestal geen bijzondere lage rugpijn.

Wanneer spreek je van lage rugpijn?

Je spreekt van lage rugpijn als je, in een of meerdere van de onderste 5 wervels, pijn of klachten hebt.
Het kan zijn dat de pijn uitstraalt naar de billen of naar één of beide benen. Bij gewone lage rugpijn wordt er niet vanuit gegaan dat er aanwijzingen zijn voor een aandoening, ziekte, beschadiging of afwijking. Gewone lage rugpijn komt vaak voor en gaat vaak ook vanzelf over. Als de pijn niet vanzelf over gaat kan het zijn dat er een probleem in uw onderrug zit. Het is dan verstandig om de oorzaak van de onderrugklachten te achterhalen met een rugonderzoek.

De oorzaak van jouw lage rugpijn

In de meeste gevallen is er een logische verklaring voor je rugpijn. Het kan komen door een aandoening of afwijking in de rug, maar ook door indirecte oorzaken. Bij indirecte oorzaken zal je zelf wat moeten veranderen. Bij een aandoening of afwijking kunnen orthopedische specialisten je vaak verder helpen. Het is dan ook belangrijk om eerst te weten wat de oorzaak is van jouw lage rugpijn.

Diagnose oorzaak van de lage rugpijn

Een diagnose van de onderrugklachten wordt doorgaans eerst gesteld aan de hand van een lichamelijk onderzoek van je klachten en symptomen. Indien dit geen duidelijkheid verschaft zal de arts een MRI scan van de lendenwervels aanvragen. Meestal wordt eerst gekeken of de fysiotherapeut je klachten kan verhelpen. Lukt het niet om met fysiotherapie het gewenste resultaat te behalen, dan is het mogelijk dat het probleem met een operatieve ingreep verholpen moet worden. Een MRI scan geeft een nauwkeurig beeld van je onderrug. Een eventuele afwijking kan dankzij een 3D opname in beeld worden gebracht. De arts kan dan op basis van de diagnose uit de MRI zijn behandelplan opstellen en een gerichte therapie starten.

Meer informatie over lage rugpijn?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 2680 bereikbaar (24/7)

Oorzaak van lage rugpijn

Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk voor lage rugpijn. Het kunnen directe oorzaken zijn. Dat zijn aantoonbare aandoeningen of afwijkingen, zoals bijvoorbeeld een hernia. Het kunnen ook indirecte oorzaken zijn. Dat zijn oorzaken die niet direct door een aanwijsbare aandoening of afwijking worden veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan mensen die te weinig lichaamsbeweging hebben, waardoor spiergroepen rondom de wervelkolom in de loop van jaren verzwakken. Of aan mensen die overgewicht hebben, waardoor de lage rug doorlopend wordt overbelast. Mensen met dergelijke klachten zullen eerder en vaker te maken krijgen met lage rugpijn. Onderrugklachten worden meestal veroorzaakt door indirecte oorzaken.

Aantoonbare directe oorzaken lage rugpijn

Bij lage rugpijn klachten zijn er een aantal directe oorzaken die deze pijn kunnen veroorzaken. Deze aantoonbare directe oorzaken kan je hieronder lezen.

Hernia (Hernia Nuclei Pulposi)

Bij een hernia is een tussenwervelschijf beschadigd die op een zenuwbaan is gaan drukken en daardoor bekneld is geraakt. Dit kan zorgen voor pijn in je lage rug met uitstraling naar je billen, benen en zelfs je voeten.

Wervelkanaal- stenose (vernauwing)

Een wervelkanaalvernauwing is soms aangeboren. Het kan ook ontstaan door bijvoorbeeld artrose. Hierbij treedt er een verdikking van de ruggewrichten op, welke daardoor tegen het wervelkanaal aan drukt. Er is op die plek dan sprake van een stenose (vernauwing).

Tumor

Als een tumor zich bevindt in het wervelkanaal kan dit rugklachten met zich meebrengen. Dit komt doordat er druk op het wervelkanaal kan staan die een beknelling kan veroorzaken.

Infectie

Een infectie in de rug is een ernstige complicatie, vooral in de orthopedie. Een gewricht dat geïnfecteerd is kan ernstig beschadigd worden door de uitwerking van de bacteriën. Met als gevolg dat het geïnfecteerde gewricht zijn functie verliest, waardoor stijfheid en onderrugklachten kunnen ontstaan.

Fractuur

Bij een fractuur in de lage rug kan het gaan om een scheur in het bot of het afbreken van een deel van een wervel. Als dit het geval is kan dit afgebroken of afgescheurde stukje tegen een zenuw gaan drukken, wat rugpijn in de onderrug kan veroorzaken.

Ontsteking (artritis)

Een gewricht bestaat uit twee gladde, met kraakbeen bedekte botuiteinden die soepel langs elkaar bewegen en goed op elkaar aansluiten. Bij artritis zijn de gewrichtsuiteinden door slijtage beschadigd en wrijft het bot zonder bescherming tegen een ander bot. Dit leidt tot een ontsteking aan het gewricht. Bij pijn in de onderrug vindt dit proces plaats in de lumbale facetgewrichten.

Scoliose

Scoliose is de benaming voor een verkromming en verdraaiing van de ruggengraat. Door deze verkromming zijn bepaalde ruggenwervels korter op elkaar gaan zitten. Dit kan tijdens het bewegen zorgen voor extra druk op het ene deel van de tussenwervelschijf en veroorzaakt daardoor klachten.

Afglijden van een wervel (spondylolisthesis)

We spreken van spondylolisthesis als een wervel is afgeschoven t.o.v. een andere wervel. Dit betekent dat de wervel niet meer in zijn geheel aan een tussenwervelschijf (discus) is verbonden. Met als gevolg dat de wervel de druk nog maar op een beperkt deel van de discus kan uitoefenen. Dit brengt klachten met zich mee.

Indirecte oorzaken van lage rugpijn

Er zijn ook indirecte oorzaken van lage rugpijn te noemen. Deze zijn onder andere:

  • Verkeerde houding
  • Overbelasting
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Verkeerd bewegen (coördinatie)
  • Beenlengteverschil
  • Spanning/stress
  • Overgewicht

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan werkt samen met artsen die gespecialiseerd zijn in radiologisch orthopedisch onderzoek. Ze maken daarbij gebruik van de nieuwste generatie MRI-scanners. Voor mensen met overgewicht of claustrofobie is er ook nog de keuze voor een ruimere MRI scan. Een onderzoek van de lage rug kan al binnen 1-2 dagen plaatsvinden. Privatescan kent geen lange wachtlijsten. De onderzoekend arts bespreekt direct na afloop van het onderzoek de resultaten en bevindingen. Binnen een halve dag heb je duidelijkheid over de toestand van je onderrug en weet je waar je aan toe bent.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.