074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Rugonderzoek

Ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking krijgt vroeg of laat wel eens last van chronische rugklachten. Vaak onschuldig, maar in sommige gevallen kunnen er aanwijsbare oorzaken zijn. Meestal wordt eerst geprobeerd om met fysiotherapie de klachten te verminderen of te verhelpen. Helaas lukt dit niet in alle gevallen. Dan is het erg belangrijk om een gedegen rugonderzoek uit te laten voeren.

Wanneer is een rugonderzoek nodig?

Niet alleen als de pijn met fysiotherapie niet weggaat kun je een onderzoek naar de wervelkolom uitvoeren, maar ook als:

  • Je last hebt van uitstralingspijn naar benen of armen
  • De rugpijn samengaat met misselijkheid of gewichtsafname
  • De rugpijn samengaat met gevoelloosheid of tintelingen in ledematen

Wat is de beste methode voor rugonderzoek?

De meest gebruikte methode voor onderzoek hiernaar is een MRI van de wervelkolom. De MRI scan is een non-invasieve en niet schadelijke methode. Het geeft de weke delen van het lichaam, de botten en de gewrichten zeer nauwkeurig weer. In bijzondere gevallen kan er gebruik gemaakt worden van een röntgenonderzoek of CT scan.

Meer weten over rugonderzoek?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn voor een MRI van de wervelkolom. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

MRI scan (Magnetic Resonance Imaging)

Voor onderzoek van de rug heeft deze methode de voorkeur boven een röntgenfoto of CT scan. Deze, voor het menselijk lichaam, onschadelijke methode is als geen ander in staat om naast de botten met name ook de weke delen en aandoeningen in de rug zichtbaar te maken.

Röntgenonderzoek

Bij een röntgenonderzoek worden met röntgenstralen de botten en het kraakbeen zichtbaar gemaakt. De dosis röntgenstraling die gebruikt wordt is gering en daardoor minimaal belastend voor een volwassen persoon. Dit geldt niet voor een persoon die zwanger is. Het is echter niet geschikt voor onderzoek naar de zachtere structuren waardoor bijvoorbeeld een hernia, de zenuwen of een ontsteking niet zichtbaar kan worden gemaakt.

CT scan (Computer Tomografie)

Bij een CT scan wordt er d.m.v. röntgenstraling dwarsdoorsneden van de wervelkolom gemaakt. Bepaalde afwijkingen worden door mogelijke toediening van contrastmiddel beter in beeld gebracht. Via de bloedbaan gaat het je lichaam in. Ook voor deze methode geldt dat het minder geschikt is voor de weke delen in de rug.

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het maken van MRI scans. Daarbij maakt ze gebruik van de nieuwste generatie apparatuur, waaronder bijvoorbeeld een 3.0 tesla MRI van Siemens. Een afspraak binnen 1 à 2 dagen is al mogelijk bij een rugonderzoek, bij ons heb je namelijk geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een radioloog, die je direct na afloop van het onderzoek van de wervelkolom de resultaten laat zien en toelicht. Op deze manier weet je bij ons dus direct waar je aan toe bent.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.