074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Full Body Scan

De Full Body Scan van Privatescan is geschikt voor iedereen die wil weten hoe het met zijn of haar gezondheid is gesteld. Laat je gezondheid met regelmaat, maar minimaal eens in de 5 jaar, controleren. Preventief medisch onderzoek (pmo), dankzij een Full Body Scan of een gerichte MRI of CT scan, stelt jou in de gelegenheid er tijdig iets aan te doen, waardoor dit ook meer zekerheid zal geven over jouw gezondheid.

Tijdens een Full Body Scan wordt er een scan van het lichaam gemaakt, waardoor gecontroleerd wordt of alle vitale organen en structuren in jouw lichaam goed functioneren. Ziekten, aandoeningen en gezondheidsproblemen kunnen al in een vroeg stadium worden vastgesteld. De Full Body Scan zorgt er zo voor dat de kans op een succesvolle behandeling en genezing een stuk groter is. Daarnaast bieden wij jou toegewijde top-specialisten, die bovendien jarenlange expertise en ervaring in de preventieve zorg hebben. Ook gebruiken wij de nieuwste en modernste MRI scan en dual source CT scan technieken om jou van top tot teen te onderzoeken.

Meer weten over een Full Body Scan?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies? Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek, waarna je graag een afspraak wil maken voor een Full Body Scan? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Intake en voorbereiding

Een Full Body Scan is volledig pijnloos. Tevens hoef je hierbij geen bijzondere voorbereidingen te treffen. Vooraf spreken we jouw medische geschiedenis en klachten door. Ook behandelen we je vragen en bijzonderheden . Op grond hiervan zullen we een goed en gericht advies geven, waarna de onderzoeken worden ingepland. Afhankelijk van de gekozen Full Body Scan zullen de resultaten persoonlijk met je worden besproken door de betrokken artsen (cardioloog, radioloog en/of maag- lever- darm- arts).

Wat kan er worden onderzocht bij een Full Body Scan?

Bij een Full Body Scan zijn meerdere onderzoeken mogelijk. Wat er onderzocht zal worden hangt af van jouw wensen, klachten en medische geschiedenis.

 • Schedel en hersenen
 • Hersenaanvoerende bloedvaten
 • Bloedvaten van het hele lichaam
 • Bovenbuik (lever, milt, alvleesklier, nieren, galblaas, aortaboog)
 • Onderbuik (blaas, prostaat, baarmoeder, eierstokken) en bekken
 • Wervelkolom (gerichte, gedetailleerde MRI scans van de rug)
 • Gewrichten

Cardiologische onderzoeken (welke standaard in de Royal Total Body Scan en de First Total Body Scan is opgenomen):

 • ECG rust
 • ECG tijdens belasting (fietstest)
 • Echo van het hart
 • Longfunctietest

CT scans:

 • Het hart* (calciumscore)
 • De longen*

Maag-, slokdarm- en/of darmonderzoek:

 • Coloscopie / endoscopie (darmen)
 • Gastroscopie (maag en slokdarm)

Laboratoriumonderzoeken (standaard in de Royal Total Body Scan en de First Total Body Scan opgenomen):

Aanvullende specifieke onderzoeken

Persoonlijk uitleg van de resultaten en advies door specialisten

* De CT scan van het hart en de longen is bedoeld voor mensen boven de 45 jaar met specifieke klachten en/of risicofactoren. Onder andere kunnen een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en erfelijkheidsfactoren hieronder verstaan worden, maar ook diabetes en overgewicht kunnen een rol spelen. Het cardiologie programma kan dan optioneel worden bijgeboekt. Bij mensen jonger dan 45 jaar voeren we standaard het cardioprogramma uit.

Wat mag je verwachten van een Full Body Scan bij Privatescan?

Het Full Body Scan onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van de laatste technologieën. Alle onderzoeksresultaten zijn dezelfde dag van het onderzoek bekend. De resultaten worden, waar mogelijk, door middel van een beeldpresentatie toegelicht door de specialisten. Tevens ontvang je de MRI en CT beelden op een Cd-rom. Ook ontvang je achteraf een schriftelijke rapportage. Tijdens het verblijf in de klinieken word je bijgestaan door een Nederlandstalige begeleid(st)er. Ze vertalen, indien gewenst, de gesprekken met de specialisten . Ook zal de begeleid(st)er in onze klinieken zorgen voor koffie/thee en eten. Bij Privatescan krijg jij een gemoedelijke en persoonlijke behandeling door de artsen en het begeleidingsteam. Bovendien zorgen wij voor specialistische nazorg en begeleiding in het eventuele vervolgtraject.

Onderzoek met 3.0 Tesla MRI scan

Privatescan voert jouw Full Body Scan onderzoeken uit met de nieuwste MRI-scanners (1.5 en 3.0 Tesla). Deze nieuwste technologie is een ware revolutie binnen de preventie. Daarmee kunnen aandoeningen nog eerder en beter zichtbaar worden gemaakt.

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in het maken van MRI scans. Wij maken hierbij gebruik van de nieuwste generatie apparatuur, waaronder een 3.0 tesla MRI van Siemens. Een afspraak voor een Full Body Scan kan al binnen 1 à 2 dagen plaatsvinden, want je hebt bij ons geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een radioloog, die je direct na afloop van het onderzoek de resultaten laat zien en toelicht, opdat je op de dag zelf al weet hoe het ervoor staat. Kortom, je weet bij ons direct waar je aan toe bent.

Veelgestelde vragen

Worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar?

Het antwoord op de vraag “Worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar?” is soms en vaak voor een gedeelte, afhankelijk van de door u gekozen zorgverzekeraar en eventuele aanvullende verzekeringen. De meeste zorgverzekeraars geven een jaarlijkse vergoeding voor bepaalde preventief medische onderzoeken. Dit zijn doorgaans laboratorium onderzoeken en cardiologische onderzoeken. Een preventieve MRI scan wordt doorgaans niet vergoed. Indien je kiest voor een bodyscan programma inclusief cardiologische onderzoeken en laboratorium onderzoeken, zullen deze afzonderlijk op de factuur worden vermeld. In veel gevallen krijgen onze cliënten daardoor een gedeeltelijke vergoeding voor een bodyscan. Neem vooraf contact op met je zorgverzekeraar of bekijk haar polisvoorwaarden om te zien of en voor welke vergoeding per jaar jij in aanmerking komt.

Wat kun je niet zien op een bodyscan?

Wat kun je niet zien op een bodyscan? Als het gaat om gezondheid, wil je niets aan het toeval overlaten. Regelmatige check-ups zijn daarom cruciaal om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen. Een MRI-scan en bodyscan zijn uitstekende methodes om inzicht te krijgen in je gezondheid en risicofactoren. Maar wist je dat er nog steeds organen en lichaamsdelen zijn die niet of onvoldoende in beeld kunnen worden gebracht en beoordeeld? Voor deze organen is een ander type onderzoek nodig. In dit artikel zetten wij uiteen welke organen niet beoordeeld kunnen worden met een Bodyscan.

Darmen

De darmen hebben veel kronkelige bochten en hoeken en zitten vol met vocht en ontlasting, waardoor de binnenkant onvoldoende in beeld komt om er goede uitspraken over te kunnen doen. Een coloscopie geld dan ook als het primaire onderzoek waarmee darmpoliepen en darmtumoren kunnen worden opgesproord. Bijkomend is dat een arts daarbij gelijk een biopt kan nemen of poliepen kan verwijderen. De mri scans in de Bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen daarom geen uitsluitsel geven over eventuele poliepen of darmkanker.

Maag en slokdarm

Hetzelfde is ook van toepassing op de maag en slokdarm. Deze bevatten lucht, vocht, etensresten en zuren, waardoor een MRI Bodyscan hiervan geen duidelijk beeld kan verkrijgen. Om inzicht te krijgen in de maag en slokdarm is de gastroscopie een onderzoek waarmee dat wel kan. Eventuele afwijkingen in maag en/of slokdarm kunnen met een bodyscan regular, royal of royal plus niet aangetoond worden.

Borsten (vrouw)

Een borstonderzoek door middel van een MRI-scan is zeer bruikbaar voor vrouwen als deze in een buikligging wordt uitgevoerd, waarbij de borsten in voorgevormde cups vallen. Omdat een bodyscan in rugligging wordt uitgevoerd, kunnen kleine afwijkingen voor een mri of bodyscan onzichtbaar blijven. Wel is het mogelijk om een MRI borstonderzoek (mammografie) separaat aan de bodyscan regular, royal of royal plus bij te boeken. Omdat beide onderzoeken met contrastmiddel moet worden uitgevoerd zal daarbij wel enkele uren tijd tussen de beide onderzoeken moeten worden ingepland. Dit om er voor te zorgen dat de nieren tijd krijgen om contrastvloeistof af te voeren en de nieren niet over te belasten. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan het in Nederland aangeboden bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Baarmoederhals (vrouw)

De baarmoederhals is vaak niet volledig in beeld te krijgen met een MRI-scan. Dit komt doordat de baarmoederhals lucht bevat, wat verstoring van de resultaten kan veroorzaken. Maakt u zich zorgen om de baarhals? Dan is het uitstrijkje het primaire onderzoek. Hiermee kan materiaal wat is genomen van de baarmoederhals worden beoordeeld op eventuele kankercellen of HPV. Een uitstrijkje kun je ook bij de huisarts laten maken of je kunt deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Alle bodyscan programma’s zijn niet in staat hierover uitsluitsel te geven.

Keelgebied

Het keelgebied, waaronder het strottenhoofd en de stembanden, liggen in een gebied en zijn vanwege hun kleine formaat lastiger te visualiseren met een MRI of Bodyscan. Daarbij kunnen deze organen het beste worden onderzocht door een KNO arts middels een zogenaamde laryngoscoop. De bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen hierover geen uitsluitdel geven.

Huid

Een MRI- of bodyscan is niet geschikt voor onderzoek van de huid. De bestaande bodyscan pakketten zijn niet in staat de huid te beoordelen. Dit kan het beste worden gedaan door een dermatoloog met een dermatoscopie, biopsie of excisie.

Wat zijn alternatieve onderzoeken?

Voor veel van de hierboven genoemde organen en lichaamsdelen bestaan er gelukkig wel alternatieve onderzoeken om mogelijke afwijkingen te ontdekken. Zo kunnen darmproblemen bijvoorbeeld worden vastgesteld door middel van een colonscopie of gastroscopie. Voor borstonderzoek bij vrouwen zou een mammografie juist beter geschikt kunnen zijn als screeningsmethode. En voor huidaandoeningen moet je bij een dermatoloog zijn.

Waarom is het belangrijk om te weten welke organen niet goed afgebeeld worden op scans?

Wanneer je regelmatig gezondheidschecks laat doen, wil je daar natuurlijk wel zo volledig mogelijk geïnformeerd zijn over je gezondheid. Wat kun je niet zien op een bodyscan? Het antwoord op deze vraag kan een belangrijk reden zijn om te kiezen voor alternatieve onderzoeken of aanvullende tests.

Conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag welke organen en lichaamsdelen niet of onvoldoende beoordeeld kunnen worden met een MRI-scan of bodyscan. Ondanks dat er nog steeds maar een beperkt aantal organen en lichaamsdelen onvoldoende worden beoordeeld door deze methodes, is het wel goed om hiervan op de hoogte te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je bewuster bent van de mogelijke tekortkomingen van deze scans en hier rekening mee kunt houden bij het kiezen van alternatieve onderzoeken. Uiteindelijk gaat het immers om jouw gezondheid!

Hoe maak ik een bodyscan afspraak?

Hoe maak ik een bodyscan afspraak? Je kunt gemakkelijk online een bodyscan afspraak aanvragen. Binnen twee werkdagen nadat wij je aanvraag hebben ontvangen nemen we hiervoor contact met je op. Je kunt ons natuurlijk ook telefonisch hiervoor bereiken. Dat kan 24/7 via het telefoonnummer: +31 74 2552 680. Tijdens ons contact inventariseren wij je wensen en nemen de tijd om inzicht te krijgen in je gezondheid en eventuele medische klachten. Vervolgens krijg je een Bodyscan advies op maat en kunnen wij samen met jou een datum prikken voor een afspraak. Dit kan doorgaans binnen 1 á 2 weken al plaatsvinden.

Wij helpen je graag bij je keuze voor een bodyscan programma en het nemen van een besluit.

Is MRI schadelijk?

Privatescan krijgt vaak de vraag: Is een MRI schadelijk? Het antwoord hierop is: Nee. Een MRI scan werkt met magnetische velden en radiogolven die onschadelijk zijn voor de gezondheid.

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan? Bij een stent is het van belang dat het materiaal, de lengte en de doorsnede van de stent bekend is. Zonder deze gegevens zal er geen MRI scan kunnen worden uitgevoerd. Ook als de stent recent is geplaatst of van gewoon metaal is, kan een MRI-scan niet worden uitgevoerd. Heb je geen stentpas of weet je niet uit welk materiaal de stent is gemaakt? Vraag dan een operatieverslag op waarin deze informatie vermeld staat voor je een MRI scan ondergaat.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.