074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Bloedvatenonderzoek (angiografie)

Het bloedvatenstelsel is een systeem van buizen in het lichaam. Het hart transporteert bloed via de bloedvaten naar de vele structuren en cellen in ons lichaam. Het behoud van gezonde bloedvaten is een belangrijke voorwaarde voor een gezond leven. Ongemerkt kan er zelfs al op jonge leeftijd een aneurysma of vaatvernauwing optreden. Belangrijke oorzaken hiervoor zijn leefstijlfactoren zoals roken, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en/of suikerziekte. Deze veranderingen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s zoals een infarct, hersenbloeding, embolie, trombose of een TIA. Hart- en vaatziekten zijn in Nederland een van de belangrijkste doodsoorzaken en zorgen voor ongeveer 30% van het totale sterftecijfer in Nederland. Een periodiek bloedvatenonderzoek kan problemen voorkomen.

Meer weten over bloedvatenonderzoek?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Klachten

De klachten kunnen per persoon nogal verschillen, wat te maken heeft met de aard van de aandoening en tevens de plaats waar deze zich in het lichaam voordoet. Mensen die bijvoorbeeld een bloedvatvernauwing in de benen hebben, ervaren tijdens het lopen pijn in hun benen. Deze aandoening wordt ook wel etalagebenen genoemd. Ook bij andere bloedvatproblemen, zoals een aneurysma of trombose, kan een bloedvatenonderzoek (MRI Angiografie) worden uitgevoerd.

Soorten bloedvatenonderzoek

Om de huidige toestand van jouw bloedvaten vast te kunnen stellen, zijn er verschillende onderzoeken mogelijk. Een bloedvatenonderzoek door middel van een MRI scan is de eerste. Bij deze MRI Angiografie worden alle slagaderlijke bloedvaten zichtbaar gemaakt. Bijzonder belangrijk zijn de slagaderen in het hoofd, de lichaamsslagader (aorta) en de carotiden (halsslagaderen). Een afsluiting of verstopping (stenose) kan bijvoorbeeld leiden tot een TIA. Een gescheurde of geknapte aneurysma kan in het hoofd onder andere leiden tot een hersenbloeding.

Ook worden bij een totale lichaamsangiografie de bloedvaten (slagaderen) van het bekken, de benen en bovenarmen in kaart gebracht. Om het risico op een hartinfarct uit te sluiten, is het mogelijk de kransslagaderen van het hart te controleren door middel van een CT scan (CT hartangiografie). Daarnaast kunnen we met een echografie de bloeddoorstroming van het hart zichtbaar maken.

Onderzoekstechnieken

Afhankelijk van de klachten en de aard van de aandoening(en), wordt er bepaald middels welke techniek(en) er een bloedvatenonderzoek wordt uitgevoerd. Zo kan een angiografie worden uitgevoerd middels een MRI scan, CT scan en echografie.

Verloop van het onderzoek

Na afloop van het MRI bloedvatenonderzoek zal de radioloog aan de hand van een beeldpresentatie de resultaten van het onderzoek bespreken. Hierbij wordt dan ook, indien nodig, een advies gegeven. Hierbij kun je dan denken aan een verandering van leefstijl, het bezoeken van een specialist of gebruik van medicijnen.

Bloedvaten onderzoek bij Privatescan

Privatescan heeft jarenlange ervaringen met onderzoeken naar de bloedvaten. Een angiografie van hoofd en hersenen, de carotiden (halsslagaderen) en de aortaboog maken standaard deel uit van de Total Body Scans van Privatescan. Bij ons kun je zonder verwijzing en op korte termijn terecht voor een uitgebreide Total Body-scan en/of MRI bloedvatenonderzoek, waardoor jij direct inzicht krijgt over jouw huidige gezondheid!

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in het maken van MRI scans. Daarbij maakt ze gebruik van de nieuwste generatie apparatuur, waaronder bijvoorbeeld een 3.0 tesla MRI van Siemens. Een afspraak voor een scan van de bloedvaten kan al binnen 1 à 2 dagen plaatsvinden, bij ons heb je namelijk geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een radioloog, die je direct na afloop van het onderzoek de resultaten laat zien en toelicht. Op deze manier weet je bij ons dus direct waar je aan toe bent.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.