074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Wervelkanaal-stenose (spinale stenose)

Wervelkanaal-stenose noemt men ook wel wervelkanaalvernauwing. Het is een veelvoorkomende aandoening die zich meestal op latere leeftijd pas voordoet. Een vernauwing kan in feite overal in de wervelkolom voorkomen, maar meestal komt het voor in de nek (C1-C7) of in de onderrug (L4-L5). Dit komt doordat deze niveaus normaal al het nauwst zijn.

Wat is wervelkanaal-stenose?

De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en het heiligbeen. Tussen de wervellichamen zitten tussenwervelschijven. Er zijn 23 tussenwervelschijven, welke de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheid verhogen. Meestal ontstaat de vernauwing door slijtage (degeneratie) ofwel artrose van de gewrichten in de rug. Ze worden dikker en daardoor veroorzaken ze een vernauwing, meestal in de nek of onder in de rug. Bij een vernauwing in de nek komt er druk op het ruggenmerg te staan. Hierdoor kunnen er klachten aan de armen en benen optreden. Bij een vernauwing in de onderrug komt er druk te staan op de zenuwwortels. Verschijnselen lijken dan ook erg op een hernia.

Onderzoek en diagnose van wervelkanaal-stenose

Om te kijken of de klachten inderdaad door een stenose veroorzaakt worden moet er gericht onderzoek gedaan worden. Onderzoek kan gedaan worden middels een CT scan of een MRI scan. De nauwkeurigste en minst belastende methode is de MRI scan, aangezien deze geen gebruik maakt van schadelijke röntgenstralen.

Duidelijke diagnose van stenose in de rug met een MRI scan

De MRI scan geeft goede informatie over de plaats van de vernauwing en laat de weke delen (zoals zenuwen en verdikte ligamenten) gedetailleerd zien. Er kan gekozen worden voor een MRI van de nek, de borstwervels, de onderrug of gehele rug. Aan de hand van de beelden en uitslag is een specialist vervolgens in staat de juiste therapie en behandeling in te zetten.

Meer weten over wervelkanaal-stenose?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Symptomen van wervelkanaalstenose

  • Onderrugpijn met uitstraling naar de benen
  • Doof of tintelend gevoel in je benen tijdens het lopen
  • Krachtsvermindering in je benen
  • Pijn in de benen (versterkt bij het lopen)
  • Minder pijn tijdens zitten, hurken of fietsen, doordat vernauwing minder is in deze houdingen
  • Weinig gevoel in je voeten
  • Prikkelingen bij sterk voor- en/of achterover buigen van het hoofd, doordat de ruimte rond het ruggenmerg verder verkleind wordt
  • Pijnscheuten in armen en schouders met uitstraling naar je benen
  • Urineverlies (incontinentie)

Oorzaken van wervelkanaalstenose

Er zijn een aantal verschillende factoren die wervelkanaalstenose kunnen veroorzaken. Deze oorzaken lees je hieronder:

Artrose

Door slijtage kan verandering in de weefselstructuur van je wervelkolom ontstaan. De tussenwervelschijven kunnen gaan uitsteken of uitzakken en tevens kan het bindweefsel dikker worden. Hierdoor wordt het wervelkanaal nauwer, de zenuwen raken bekneld en ook worden de soepelheid aangetast.

Uitpuilende tussenwervels

Uitpuilende tussenwervels kunnen korter tegen het wervelkanaal en de zenuwen komen te liggen. Er is dan sprake van een stenose (vernauwing).

Een afwijking in je rug-ontwikkeling

Dit proces vindt plaats voor de geboorte, maar vaak doen klachten zich pas op latere leeftijd voor. Door de afwijking in de rug kan het zijn dat tussenwervels anders ten opzichte van elkaar staan dan normaal is, waardoor ze dichter tegen het wervelkanaal liggen.

Beschadiging aan je ruggenmerg (ongeluk)

Door een ongeluk (trauma) kan het ruggenmerg beschadigd raken. Tevens kunnen ruggenwervels verschuiven en daardoor dichter tegen het wervelkanaal en de zenuwen gaan liggen.

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in het maken van MRI scans. Daarbij maakt ze gebruik van de nieuwste generatie apparatuur, waaronder bijvoorbeeld een 3.0 tesla MRI van Siemens. Een afspraak voor een MRI of bodyscan kan al binnen 1 à 2 dagen plaatsvinden. Je hebt bij ons namelijk geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een radioloog, die je direct na afloop van het onderzoek de resultaten laat zien en toelicht. Op deze manier weet je bij ons dus direct waar je aan toe bent.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.