074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Slokdarmkanker (oesofaguscarcinoom)

De slokdarm gebruiken wij om ons voedsel mee door te slikken. Het bevindt zich tussen de mond en de maag. Via de slokdarm komt ons voedsel in de maag terecht. De slokdarm bestaat uit spieren, slijmvlies en een laagje bindweefsel. In het bindweefsel bevinden zich klieren die slijm produceren, waardoor het voedsel makkelijker door de slokdarm heen glijdt.

Slokdarmkanker geeft meestal pas klachten als de tumor al een flinke omvang heeft. Vaak zijn er dan ook al uitzaaiingen. Wanneer dit het geval is, is de prognose van uitgezaaide slokdarmkanker meestal niet goed[1].

In Nederland is slokdarmkanker de 8e meest voorkomende kankersoort en wordt meestal vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder. 109.663 mensen krijgen in een jaar kanker, daarvan krijgen 2498 mensen (1817 man en 681 vrouw) slokdarmkanker. Dagelijks worden er dus 7 mensen gediagnosticeerd met slokdarmkanker. Dit is 2% van het totale aantal mensen dat kanker krijgt per jaar. Per jaar overlijden er 1884 mensen aan slokdarmkanker[2].

Bronvermelding:
[1]https://www.kanker.nl/kankersoorten/slokdarmkanker/algemeen/wat-is-slokdarmkanker
[2] https://www.kwf.nl/slokdarmkanker

Diagnose en onderzoek slokdarmkanker bij Privatescan

Maak jij je zorgen over de eventuele aanwezigheid van kanker in de slokdarm of komen de bovenstaande klachten/symptomen jou bekend voor? Onderzoek naar jouw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm kan worden gedaan door middel van een zogenaamde gastroscopie, maar is ook standaard inbegrepen in de First Total Bodyscan bij Privatescan. Wanneer de arts een verdachte structuur in de slokdarm vaststelt, kan een biopt worden genomen, wat vervolgens dan wordt onderzocht op slokdarmkanker. Het afgenomen biopt wordt dan microscopisch onderzocht op eventuele aanwezigheid van tumorcellen.

Vragen over onderzoek slokdarmkanker?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Hoe ontstaat slokdarmkanker?

Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker. De meest voorkomende zijn:

  • Plaveiselcelcarcinoom
  • Adenocarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de plaveiselcellen. Plaveiselcellen zijn platte cellen die de bovenste laag van het slijmvlies vormen in de slokdarm. Plaveiselcelcarcinoom ontstaat meestal midden of boven in de slokdarm.

Adenocarcinoom ontstaat in klierweefsel. Een adenocarcinoom ontstaat meestal in het onderste gedeelte van de slokdarm. Een adenocarcinoom ontstaat vaak in de slokdarm uit een zogenaamde Barret-slokdarm. Dit is een bepaalde afwijking in het slijmvlies van de slokdarm. Deze vorm van slokdarmkanker komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Hoe groeit een slokdarmtumor?

Er zijn verschillende manieren waarop een tumor in de slokdarm kan groeien. Hieronder staan deze manieren beschreven:

  • In de slokdarm zelf, naar boven of naar beneden via de slokdarmwand
  • Door de slokdarmwand heen. De tumor komt aan de buitenkant van de slokdarm, waardoor de tumor ook kan doorgroeien naar het omringende weefsel en de organen
  • De tumor kan uitzaaien via bloed of lymfe

Symptomen / klachten

De klachten vinden meestal plaats wanneer de tumor in de slokdarm al een flinke omvang heeft. De meest voorkomende klachten en symptomen zijn:

  • Het gevoel dat voedsel niet goed zakt of blijft steken in de slokdarm
  • Gewichtsverlies
  • Een verminderde eetlust
  • Langdurige hikklachten
  • Een pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen
  • Vermoeidheid en duizeligheid
  • Overgeven van bloed
  • Druk bij borstbeen
  • Zwarte ontlasting (komt zelden voor)

Veel van deze symptomen komen niet alleen bij slokdarmkanker voor. Ze kunnen namelijk ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen van de slokdarm of maag.

Risicofactoren

De oorzaken van slokdarmkanker zijn nog altijd onduidelijk. Net als bij andere vormen van kanker, zijn er verschillende factoren welke wel een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een tumor in de slokdarm. Deze factoren verschillen per persoon.

Er zijn echter een aantal factoren die het risico vergroten op slokdarmkanker. Hieronder ziet u welke risicofactoren dit zijn.

  • Roken
  • Alcoholgebruik
  • Overgewicht
  • Reflux: het opkomen van maagzuur. Hierdoor kan het slokdarmslijmvlies beschadigen. Dit kan daarna uiteindelijk weer leiden tot een Barret-slokdarm.
  • Mogelijk is het te vaak drinken van erg hete dranken een risicofactor voor slokdarmkanker
  • Toename van de leeftijd

Uitzaaiingen (metastasen) bij slokdarmkanker

Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen. Slokdarmkanker wordt vaak in een laat stadium ontdekt, omdat men pas klachten begint te krijgen wanneer de tumor al aardig is gegroeid. In dit stadium komt het veel voor dat de kanker al is uitgezaaid. Uitzaaiing van slokdarmkanker betekent dat tumorcellen via het bloed of het lymfevocht in andere organen terechtkomen. Een vroege diagnose van slokdarmkanker kan van levensbelang zijn.

De kans op uitzaaiingen is groter als de tumor door een lymfevat of bloedvat groeit. Als de kanker in de slokdarm uitzaait, is dat meestal naar:

  • De lymfeklieren rondom de slokdarm (de lokale lymfeklieren)
  • Lymfeklieren op andere plekken in het lichaam, waaronder de lever, bijnieren, longen en botten. Wanneer de tumorcellen zich via het bloed verspreiden, komen ze meestal in de bovengenoemde organen terecht.
  • Ook uitzaaiing in de hersenen kan ontstaan. Dit gebeurt echter minder vaak dan de bovengenoemde uitzaaiingen.

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in het maken van MRI scans en andere medische onderzoeken. Daarbij maakt ze gebruik van de nieuwste generatie apparatuur. Een afspraak voor een onderzoek kan al binnen 1 à 2 dagen plaatsvinden, bij ons heb je namelijk geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een gastro-enteroloog, die je direct na afloop van het onderzoek de resultaten laat zien en toelicht. Op deze manier weet je bij ons dus direct waar je aan toe bent.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.