074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Prostaatkanker (prostaatcarcinoom)

Jaarlijks krijgen meer dan 10.000 mannen[1] prostaatkanker. Dit zijn vooral oudere mannen. Per jaar overlijden hier meer dan 2.500 mannen aan. Het ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes in de prostaat, waardoor het prostaatweefsel verandert. Dit is soms voelbaar door een vergroting of verharding van de prostaat.

Bronvermelding:
[1]https://www.kwf.nl/prostaatkanker

Wat is het gevolg van prostaatkanker?

Prostaatkanker in de eerste 3 van de 4 stadia van kanker, zal bijna nooit de dood tot gevolg hebben. Echter, in stadium 4 (als de kanker is uitgezaaid) is ongeveer 35% na 3 jaar overleden. Daarom is het van essentieel belang de tumor in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Helaas geeft prostaatkanker vooraf weinig klachten, waardoor je het vaak pas in een later stadium zult ontdekken.

Van de mannen waar prostaatkanker bij wordt vastgesteld komt ongeveer 70% in aanmerking voor een behandeling die in opzet genezend is. Dit is alleen mogelijk als er geen uitzaaiingen zijn gevonden en de tumor enkel in de prostaat zit. De optionele behandelingen hebben vaak negatieve gevolgen op o.a. je seksleven en zelfvertrouwen.

Diagnose en onderzoek van prostaatkanker

Wil je weten of je risico loopt op prostaatkanker? Dan kun je bij je huisarts een PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) bloedtest laten verrichten. Als deze PSA-waarde verhoogd is, kan er sprake zijn van een ontsteking of tumor in de prostaat. Heb je een verhoogde PSA-waarde al dan niet in combinatie met symptomen of risicofactoren die de kans op prostaatkanker vergroten?

Dan is het laten maken van een MRI scan van de prostaat verstandig, zodat hiermee uitgesloten kan worden of er sprake is van een vergroting, ontsteking of tumor. Bij Privatescan kan dit prostaatkanker onderzoek al binnen enkele dagen uitgevoerd worden om het zo in een zo vroeg en goed mogelijk behandelbaar stadium te ontdekken.

Vragen over onderzoek naar prostaatkanker?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Hoe ontstaat prostaatkanker?

Het is nog niet bekend hoe prostaatkanker precies ontstaat. Waarschijnlijk speelt een verandering in de hormonale regeling van de prostaat een rol in het ontstaan van een tumor. In West-Europa en de VS komt het vaker voor dan in de rest van de wereld. Dit komt waarschijnlijk door onze westerse voedingsgewoonte: veel eiwitten en vet.

Gevolgen

Prostaatkanker heeft in het begin niet veel gevolgen, vooral omdat er dan meestal (nog) geen klachten of symptomen zijn. Wordt het in een beginfase ontdekt, zullen de gevolgen ook veel kleiner zijn. Hoe eerder een diagnose wordt gesteld, hoe succesvoller de behandeling.

Risicofactoren

Over de factoren die het risico vergroten is nog weinig bekend, wel komt het vooral voor op latere leeftijd (50-90jr). Waarschijnlijk spelen mannelijke hormonen en een bepaalde leefstijl (slechte voeding en obesitas) een rol. Maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. In 5 tot 10% van de gevallen komt het door een erfelijke aanleg. Komt het in je familie voor, ben je tussen de 50 en 90 jaar en/of heb je een ongezonde leefstijl? Dan is het erg verstandig om een radiologisch onderzoek te laten verrichten om te kijken of je kanker hebt in de prostaat. Aan de hand van dit onderzoek kan, waar mogelijk, een (genezende) behandeling verricht worden om de gevolgen van prostaatkanker te beperken.

Symptomen

Prostaatkanker geeft meestal in het begin geen klachten. Soms wordt het pas opgemerkt doordat uitzaaiingen klachten hebben veroorzaakt op andere plaatsen in je lichaam (bijv. rugklachten). Bij sommige mannen wordt een tumor in de prostaat ontdekt als zij voor plasklachten naar de huisarts gaan of een preventief onderzoek laten verrichten. Deze plasklachten kunnen zijn:

  • Erg vaak moeten plassen
  • Pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen
  • Moeite met plassen of een zwakke straal
  • Nadruppelen
  • Bloed in de urine

Tijdige diagnose dankzij Privatescan

Bij Privatescan kun je, in tegenstelling tot de meeste ziekenhuizen in Nederland, binnen een paar dagen al een afspraak hebben voor een MRI scan. Wil je niet wachten tot zich allerlei klachten voordoen of tot de prostaatkanker verergerd is? Laat dan een (preventief) onderzoek, bijvoorbeeld door een Bodyscan, bij Privatescan verrichten. Hierdoor is het mogelijk dat je meer kans hebt op een succesvolle behandeling. Privatescan is al meer dan 12 jaar gespecialiseerd en werkt samen met topklinieken waar gespecialiseerde artsen werken met de nieuwste generatie apparatuur.

Privatescan wil je helpen om gedetailleerd onderzocht te worden en sneller aandoeningen te vinden, zodat een adequate behandeling gekozen kan worden.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.