074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Osteoporose (botontkalking)

Osteoporose is een aandoening die vooral op latere leeftijd voorkomt, waarbij botten hun botmassa en structuur verliezen. Volgens het RIVM hebben in Nederland 850.000 mensen osteoporose, waarbij bij ongeveer 30% de diagnose is gesteld. Het komt vooral bij vrouwen (tijdens en na de overgang) voor. Helaas openbaart de ziekte zich vaak pas na een botbreuk. Dat verklaart het percentage. Je kan al wel 30% van je botmassa verloren hebben op het moment dat je “plotseling” iets breekt. Daarom is het belangrijk om dit proces in een vroege fase te ontdekken, opdat de botontkalking vertraagd wordt en botbreuken voorkomen kunnen worden.

Wat is het gevolg van osteoporose?

Het gevolg van osteoporose is het broos worden van de botten. Dit leidt ertoe dat je botten minder goed kunnen functioneren. Hierdoor ben je kwetsbaarder en kun je sneller een bot breken. Vooral op latere leeftijd kan een botbreuk ernstige gevolgen hebben. Een heupfractuur komt het meest voor bij osteoporose. Ongeveer 30% van de getroffenen overlijdt binnen één jaar aan een heupfractuur. Juist hierom is het van uiterst belang te weten te komen of je osteoporose hebt en tevens wat eraan gedaan kan worden.

Diagnose en onderzoek naar osteoporose

Middels DXA-apparatuur of een röntgenfoto kan er een nauwkeurig beeld gemaakt worden van je botten. Hierop is te zien of je botontkalking hebt en hoe erg het is. De gouden standaard voor botdichtheidsmetingen is de DXA-meting, bij deze methode wordt jouw hoeveelheid botmassa gemeten. Is deze laag, dan is de kans groter op een botbreuk als je valt.

Vragen over onderzoek naar het ontkalken van de botten?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn voor een onderzoek naar osteoporose. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Hoe ontstaat osteoporose?

In het skelet wordt continu nieuw botweefsel aangemaakt en oud botweefsel afgebroken. Wanneer dit overdadig plaatsvindt, spreek je van osteoporose. Er is primaire en secundaire osteoporose. De primaire vorm treedt plotseling op, wat door bijvoorbeeld erfelijke aanleg of ouderdom kan ontstaan. De secundaire vorm is het gevolg van een andere ziekte of het gebruik van bepaalde medicatie. Ook kan het ontstaan door een onbalans in de mineraalhuishouding. Dit kan door voeding komen, wanneer je bijvoorbeeld te veel fosfor en te weinig calcium binnen krijgt.

Gevolgen

Osteoporose kan verschillende gevolgen hebben:

  • Botbreuken: De kans op botbreuken neemt door ontkalking sterk toe.
  • Kleiner en krommer worden: Wanneer de botten in je wervelkolom verzwakken, kunnen je wervels gaan inzakken. Hierdoor word je kleiner en wordt je rug meestal steeds krommer. Dit kan pijnlijk zijn, velen houden zelfs een chronische pijn hieraan over.
  • Evenwichtsverlies: Door ingezakte wervels en een kromme wervelkolom, neem je een verkeerde lichaamshouding aan en vermindert je evenwichtsgevoel, waardoor de kans op vallen toeneemt.
  • Orgaanklachten: Een kromme wervelkolom kan ademhalingsproblemen tot gevolg hebben. Je longen houden namelijk minder ruimte over achter je ribben. Ook kun je last krijgen van ongewenst urineverlies doordat je buikorganen op je blaas drukken.

Risicofactoren

Na je 35e begint je lichaam meer bot af te breken dan aan te maken. Er zijn een aantal factoren bekend die de kans hierop en tevens het proces ervan versterken.

  • De overgang bij vrouwen.
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Calcium of vitamine D tekort
  • Roken en overmatig alcoholconsumptie
  • Maag-, darm- en schildklieraandoeningen, sommigen verhogen de kans op botontkalking.
  • Bepaalde geneesmiddelen verstoren de balans tussen botaanmaak en -afbraak.

Heb je één of meerdere factoren? Juist dan is het sterk aan te raden om een (preventief) medisch onderzoek te laten verrichten. Zo heb je meer inzicht in de gezondheid van je botten en kun je tijdig actie ondernemen om het proces en de gevolgen te beperken.

Symptomen

Botontkalking geeft meestal geen directe klachten.

Tijdige diagnose dankzij Privatescan

Bij Privatescan ben je aan het juiste adres. Osteoporose kan ernstige gevolgen hebben. De kans op het krijgen van een heupfractuur die dodelijk kan zijn neemt toe! Wacht daarom niet langer. Elke dag kun je vallen, want ongelukjes gebeuren nu eenmaal. Daarom moet je er zo snel mogelijk wat aan doen. Bij Privatescan kan dit, een Bodyscan kan binnen een week al verricht worden. Dit wordt gedaan door gespecialiseerde artsen die het onderzoek achteraf met je bespreken. Zo weet je waar je aan toe bent, waardoor je de focus kunt leggen op de oplossing. Zo werkt Privatescan samen met jou aan je gezondheid!

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.