074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Ischias (zenuwpijn)

Ischias is een verzamelnaam voor zenuwpijn in de rug die ontstaat door druk op de zenuwwortel en komt bij veel mensen voor. Het is een zenuwpijn in de langste zenuw van je lichaam, de heupzenuw/achterste beenzenuw (nervus ischiadicus).

Ischias of hernia?

De klachten die je ervaart bij ischias of een hernia komen overeen. In beide gevallen heb je pijn in de onderrug met uitstraling naar het been. Er wordt gesproken van ischias wanneer er druk wordt uitgeoefend op één van de zenuwen die van de rug naar de benen lopen, de ischiaszenuw. Bij ischias is er, net als bij een hernia, uitstralingspijn, wat inhoudt dat je pijn voelt op een andere plek dan waar het probleem zich bevindt. Bij een hernia is er sprake van een uitpuiling van de tussenwervelschijf die in meer of mindere mate op de zenuwbaan drukt, met pijn en mogelijke uitvalverschijnselen als gevolg.

De pijn die ischias veroorzaakt komt voort uit de wortels van de achterste-beenzenuw. De zenuw loopt vanuit je ruggenmerg naar de achterzijde van het been tot aan je voet. Als je pijn ervaart in deze zenuw voel je dat dus in een groot gedeelte van je lichaam, in je rug, billen en je been. De last die je ervan hebt is afhankelijk van de hoeveelheid druk die op de zenuw staat.

Duidelijke diagnose Ischias met een MRI-scan.

Een MRI-scan is de meest nauwkeurige non-invasieve onderzoeksmethode om ischias mee op te sporen. Een MRI-scan van de onderrugis dan ook de oplossing om de daadwerkelijke oorzaak van je klachten te vinden. Er wordt door Privatescan gebruik gemaakt van de nieuwste generatie MRI-apparatuur, waaronder een Siemens 3.0 tesla.

Vragen over onderzoek ischias?

Bij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Symptomen van ischias

 • Een stekende of branderige pijn in de onderrug, de bil en het been
 • Spierzwakte in de benen
 • Tintelingen in het been, de voet of de tenen
 • Pijn bij het strekken en heffen van het zere been
 • Pijnscheuten die doorlopen van de rug naar het been via de bil
 • Spierkramp in de bil of het been
 • Pijn in voeten of tenen
 • Uitvallen van de achillespeesreflex
 • Verstappen van de kuitspieren
 • Gevoelsstoornis/verdoofd gevoel in het been, de voet of de tenen
 • Verminderde reflexen in enkels en knieën

Aandoeningen en afwijkingen die ischias kunnen veroorzaken

Er zijn een aantal afwijkingen en aandoeningen die ischias kunnen veroorzaken. Hieronder vind je deze afwijkingen en aandoeningen.

Afwijkingen tussenwervelschijf (discus)

Door een afwijking aan de tussenwervelschijven kan er enorme spanning ontstaan op dit gedeelte van de rug. Met als gevolg dat er druk komt te staan op de ischiaszenuw.

Wervelkanaal-stenose (syndroom van Verbiest)

Door een vernauwing (stenose) van het lumbale wervelkanaal kan er druk ontstaan op zenuwkabeltjes onder het ruggenmergkanaal. Hierdoor kan er druk ontstaan op de zenuwwortels.

Artrose (slijtage)

Artrose is een vorm van slijtage (degeneratie) van de tussenwervelschijven. Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan waardoor je onbewust en structureel een andere houding aanneemt. Door deze structureel veranderende houding kan vervolgens als bijverschijnsel ischias ontstaan.

Artritis (gewrichtsontsteking)

Artritis is een ontsteking aan de gewrichten die door een reumatische aandoeningen (reumatische artritis), verwonding of bacteriële infectie kan ontstaan. De ontsteking zorgt voor pijn in de gewrichten en als je als reactie op de pijn een andere lichaamshouding gaat aanhouden zal ischias kunnen ontstaan.

Hernia

Als een hernia is ontstaan, raakt de tussenwervelschijf (discus) misvormd en kan dit op het ruggenmerg of een uittredende zenuwwortel drukken. Dan is er dus druk op de ischiaszenuw ontstaan.

Tumor (in het ruggenmerg)

Het komt zelden voor dat ischias is veroorzaakt door een tumor die binnen of langs het ruggenmerg of heupzenuw groeit. Als de tumor groeit, kan het druk uitoefenen op de zenuwen van het ruggenmerg.

Ontsteking bij het SI- gewricht

Een ontsteking aan het SI-gewricht veroorzaakt triggerpoints die de spieren gespannen en hard houden, hierdoor ontstaat er een beknelling van de ischias zenuw.

Triggers ischias

Naast aandoeningen en afwijkingen die ischias kunnen veroorzaken zijn er ook bepaalde triggers die kunnen meespelen. Voorbeelden zijn:

 • Overmatige inspanning: Door bijvoorbeeld zwangerschap of het tillen van zware dingen, kan er overbelasting van de grote beenzenuw ontstaan.
 • Slechte conditie: Mensen met een slechte conditie hebben zwakkere spieren dan mensen met een goede conditie. Dit zorgt ervoor dat de spieren minder druk kunnen opvangen en de druk ergens anders op komt te staan.
 • Mentale toestand en (stress): Dit kan resulteren in een verhoogde spierspanning in het lichaam, wat een trigger van ischias is.
 • Voedselvergiftiging (alcohol): Het resultaat van voedselvergiftiging kan zijn dat je moet overgeven. Dit zorgt ervoor dat er erg veel spanning op bepaalde spieren in je romp komen te staan, dit kan zorgen voor extra pijn.
 • Veel hoesten/niezen: De pijn in de onderrug kan versterkt worden door hoesten, niezen en persen doordat er plotseling spanning op de spieren komt te staan.

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in het maken van MRI scans. Daarbij maakt ze gebruik van de nieuwste generatie apparatuur, waaronder bijvoorbeeld een 3.0 tesla MRI van Siemens. Een afspraak voor een rugonderzoek kan al binnen 1 à 2 dagen plaatsvinden, bij ons heb je namelijk geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een radioloog, die je direct na afloop de resultaten van het onderzoek laat zien en toelicht. Op deze manier weet je bij ons dus direct waar je aan toe bent.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.