074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Eierstokkanker (ovariumcarcinoom)

Een kwaadaardig gezwel aan de eierstokken staat beter bekend als eierstokkanker (ovariumcarcinoom). Dit is een aandoening die zich in een vroeg stadium beperkt tot een of beide eierstokken en zich later kan uitbreiden in de buikholte. Dit komt over het algemeen voor bij vrouwen na de menopauze, met een piek rond 60 jaar. Er worden in Nederland ongeveer 1300 vrouwen per jaar gediagnosticeerd met eierstokkanker, waarvan er per jaar ongeveer 1000 overlijden. De kans op overlijden bij eierstokkanker is daarmee het hoogste van alle soorten kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Onderzoek naar eierstokkanker en gericht MRI onderzoek

Wanneer je geen klachten hebt, maar toch onderzoek wenst naar de aanwezigheid van eierstokkanker, kun je een Bodyscan uit laten voeren. Onderzoek van de eierstokken maakt standaard deel uit van het Regular, Royal en First Total Bodyscan programma. Heb je buikklachten, dan kun je tevens via Privatescan een afspraak maken voor een gedetailleerde MRI scan van de (onder)buikorganen.

Vragen over onderzoek naar eierstokkanker?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Oorzaken eierstokkanker

Er is geen duidelijke oorzaak bekend voor eierstokkanker. Wel zijn er factoren die een verhoogd risico op het ontwikkelen van eierstokkanker geven. Factoren als leeftijd en familieleden met borstkanker of eierstokkanker geven een verhoogd risico. Daarentegen hebben vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken een lager risico. Hoe meer kinderen een vrouw in haar leven heeft gekregen en hoe lager de leeftijd waarop zij ze gekregen heeft, hoe lager risico op het krijgen van eierstokkanker

Eierstokkanker is in ongeveer 10 procent van de gevallen erfelijk. Genetische afwijkingen spelen hierbij een rol. Het risico is 30 tot 60 procent bij een mutatie in het BRCA1-gen. Bij een mutatie in het BRCA2-gen is dit 5 tot 20 procent en bij het lynchsyndroom (erfelijke aandoening) is het minder dan 15 procent.

Symptomen kanker aan de eierstokken

Kanker aan de eierstokken blijft vaak lang onopgemerkt. Wanneer het gezwel groeit, kan dit lang doorgaan, voordat men hier problemen van gaat ondervinden.

Bij kanker aan de eierstokken kunnen onder meer de volgende symptomen optreden:

 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Vol gevoel in de buik (dikke wordende buik)
 • Problemen met stoelgang (o.a. obstipatie)
 • Veel plassen
 • Rugpijn
 • Pijn in de onderbuik
 • Onregelmatig vaginaal bloedverlies

Wanneer kanker aan de eierstokken al vergevorderd is, kan dit ook gepaard gaan met de volgende symptomen:

 • Ophoping van vocht in de buikholte (ascites)
 • Algehele zwakte
 • Gewichtsverlies

Tijdige diagnose dankzij Privatescan

Bij Privatescan kun je, in tegenstelling tot de meeste ziekenhuizen in Nederland, binnen een paar dagen al een afspraak hebben voor een (gerichte) MRI-scan. Wil je niet wachten tot zich allerlei klachten voordoen ? Laat dan een (preventief) onderzoek bij Privatescan verrichten. Hierdoor is het mogelijk dat je meer kans hebt op een succesvolle behandeling. Privatescan is al ruim 12 jaar werkzaam in topklinieken waar gespecialiseerde artsen werken met de nieuwste generatie apparatuur.

Privatescan wil je helpen om gedetailleerd onderzocht te worden en sneller aandoeningen te vinden, zodat een adequate behandeling gekozen kan worden.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.