Gütersloh, zaterdagochtend 20 februari 2010. Na een autorit richting Duitsland word ik hartelijk ontvangen door de onderzoekscoördinator van Privatescan voor een Total Body Scan. Het moderne gebouw heeft totaal geen ziekenhuisachtige sfeer, maar is juist warm, comfortabel en informeel ingericht. Na een korte voorstelronde met het allervriendelijkste personeel krijg ik een eigen kamer toegewezen, waar ik me kan omkleden. Het voltallige personeel spreekt Duits en Engels, maar de medewerkers van Privatescan zorgen dat alles goed in het Nederlands wordt uitgelegd.
De medewerker van Privatescan neemt kort en krachtig met mij het programma door. Ik weet wat mij te wachten zal staan. Eerst bloed- en urineafname, waarvoor ik nuchter moest verschijnen. Vervolgens de MRI scan, het cardiologieprogramma en de longfunctietest. Bloedafname vond snel plaats door de assistente, die gedurende het hele onderzoek mij onder haar hoede nam. Vervolgens met een verkregen urinepotje op naar het toilet. Het kopje thee erna smaakte naar meer, helemaal na een lange ‘nuchtere’ autorit. Ik was even toe aan iets warms.
Tijd voor de MRI scan. Eerlijk is eerlijk, ik zie hier echt wel tegenop. Een indrukwekkend groot apparaat, het lijkt net een scène uit een sciencefictionfilm. De MRI zal een uur duren en ik moet roerloos blijven liggen. Er wordt contrastvloeistof via het infuus ingebracht om mijn aderen in kaart te brengen. Ook zullen de hersenen, alle organen, de bloedvaten, de prostaat en het skelet gescand worden.
Toen ik eenmaal ging liggen, viel alle spanning volledig van me af. Ik lag best prima. Ik kreeg een balletje in mijn hand waarin ik kon knijpen mocht ik problemen krijgen. Goed geïnstalleerd, met een ontspannend muziekje, gaf ik mij over. Ook bleef de ruimte verlicht en kon ik door middel van een spiegeltje meekijken met het medisch personeel, dat zich achter het raam bevond. Ik ben zelfs een beetje weggedoezeld, want ik werd na een uur wakker gemaakt. Dat uur is echt omgevlogen.
Na de lunch is het tijd voor het volgende onderzoek: het cardiologieprogramma. Op de fiets krijg ik zuignopjes op de borst en rug bevestigd die in verbinding staan met het ECG-apparaat. Ook krijg ik een bloeddrukmeter om mijn arm en tijdens de ECG controleert een medewerkster mijn bloeddruk. Hup, fietsen dan maar. Eerst licht, maar daarna wordt om de twee minuten de weerstand verhoogd. Zo wordt de conditie van het hart gemeten in rust en bij inspanning. De uitslag daarvan wordt direct tijdens het onderzoek uitgelegd.
Daarna volgt het echocardiogram van het hart. Ik moet op mijn zij gaan liggen, met mijn neus richting de monitor. De cardioloog brengt gel aan op mijn borst en controleert onder andere mijn bloeddoorstroming en hartkleppen. Ik kan meekijken en hij geeft in eenvoudig Duits uitleg over de werking van het hart. De uitslag wordt later nogmaals in zijn kamer besproken. De onderzoeken zijn klaar. Ik mag mij in de luxe kamer gaan douchen en verkleden voordat de uitslagen besproken worden.
De uitslag van de MRI scan krijg ik van radioloog dr. m. Blum. Een bijzonder aardige man, die ook nog eens goed Nederlands kan spreken. Hij neemt echt de tijd om alles te bespreken. De MRI scan laat een duidelijk beeld zien van de binnenkant van mijn lichaam. Gelukkig geen levensbedreigende afwijkingen, maar slechts afwijkingen die normaal zijn voor een man van mijn leeftijd. Daarna de uitslag van het cardiologieprogramma bij cardioloog dr. Heinemann. Weer wordt ruim de tijd genomen en krijg ik goede adviezen om mijn lichaam en gezondheid op peil te houden.
In totaal hebben de onderzoeken vier uren geduurd. Vrijwel direct volgen de uitslagen. Heel professioneel en het bewijs van een toporganisatie! Meer dan tevreden, en vooral heel opgelucht, neem ik afscheid van de onderzoekscoördinator van Privatescan. En op de weg terug naar Nederland bedenk ik me dat het voor iedereen zeker een aanrader is om eens in de twee, drie jaar zo’n uitgebreid onderzoek te laten doen. De Total Body Scan van Privatescan is voor mij persoonlijk het zekere voor het onzekere!”