074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Lifestyle magazine op bezoek bij Privatescan

Je gezondheid is niet te koop, maar wel te controleren door een Total Body Scan. En als je je laat onderzoeken, wil je uiteraard alleen het beste. Privatescan onderscheidt zich duidelijk op dit gebied door alleen samen te werken met gerenommeerde privéklinieken vlak over de grens in Duitsland, waar ze beschikken over de allerbeste en nieuwste Siemens MRI scan met 3.0 Tesla. Nauwkeurige apparatuur die er zelfs in heel Nederland nog niet is. Lifestyle wilde er graag meer van weten en dat kan volgens de directeur van Privatescan het beste door zelf een dagje, compleet met alle onderzoeken,mee te maken in een kliniek om de directeur vervolgens het hemd van het lijf te vragen. Het werd een zeer bijzondere ervaring, vooral voor iemand die claustrofobisch is…

Klik hier voor het complete artikel in pdf formaat

De Total Body Scan bij Privatescan is perfect geregeld

Lifestyle magazine hartonderzoek afbeelding

Hartonderzoek bij Privatescan

Vandaag is het mijn dag bij Privatescan. Om negen uur moet ik mij nuchter melden in een privékliniek in Duisburg. Het is ruim een uur rijden. Voor je het weet ben je er. Voordien heb ik, net als iedere andere patiënt, via de mail een aantal formulieren toegestuurd gekregen. In die paperassen werden uiteraard de persoonlijke gegevens gevraagd. Gelukkig heb ik geen piercings of tatoeages, want dan kun je niet door de MRI scan. Uiteraard waren er ook vragen bij of er bepaalde ziektes in de familie voorkomen en of ik bepaalde klachten heb of eens geopereerd ben. Op de formulieren werd me duidelijk aangegeven wat ik van die dag kon verwachten. Het zou ook handig zijn kleding mee te nemen waarin geen ritsen of andere metalen zijn verwerkt.

De auto kan gemakkelijk onder in de parkeergarage van de pas in december 2007 geopende privékliniek geparkeerd worden. Op de derde verdieping word ik aan de receptie verwacht en verwelkomt door Caroline, een spontaan meisje dat sinds een aantal jaren net over de grens woont en perfect Duits spreekt. Zij zal me de hele dag begeleiden en daar waar nodig tolk zijn. Allereerst neemt ze me mee naar een kamer die me tijdens mijn verblijf hier tot mijn beschikking staat. Hier kan ik me omkleden en indien nodig na de fietstest douchen, tv kijken of internet gebruiken. En hier mag ik na ‘gedane arbeid’ ook de lekkere broodjes eten dat ze laten bezorgen uit de keuken. ‘Zullen we eerst beginnen met het bloedonderzoek?’ Ze vraagt of ik verwacht te gaan flauwvallen en ik antwoord dat ik dat op een nuchtere maag niet zomaar kan garanderen. ‘Dan kijk er maar niet naar, dan praten we even iets.’ Ze is een gezellige meid die moeiteloos met iedereen een praatje kan maken, dus met mij ook.

Geroutineerd en geheel pijnloos worden er in een mum van tijd zes buisjes bloed afgetapt. Als dat gebeurd is gaan we naar de kamer van de cardioloog, een amicale en vrolijke man. Hij bekijkt mijn ingevulde papieren en neemt het belangrijkste nog even mondeling met me door. Dan gaan we een deur verder waar ik plakkers op mijn rug krijg die corresponderen met beeldapparatuur. Tijdens het uitgebreide onderzoek bekijkt hij aandachtig alle hartkamers en de hartkleppen. Vervolgens gaat hij met de echo op zoek naar mogelijke verkalking van mijn aderen. ‘Het ziet er goed uit. Als de tests en onderzoeken achter de rug zijn zal ik straks samen met de radioloog alle uitslagen met je doornemen.’ Dat ging vlot en gelukkig is er nog steeds niets gevonden.

Caroline neemt me mee naar een andere kamer. Deze etage is is schijnbaar zeer efficiënt ingedeeld. De dokters, de tests en de MRI scan zijn allemaal op dezelfde verdieping. Het ruikt hier ook niet naar ziekenhuis, terwijl er twee verdiepingen beneden wel geopereerd wordt. De twee dames verifiëren mijn lengte en gewicht. De vet- en de spiermassa wordt bepaald. Verder worden mij een aantal vragen gesteld over mijn eet- en leefpatroon. Of ik ook rook, drink of sport. Of heb gedaan. Dan wordt mijn taille opgemeten en de heupomvang. De bloeddruk wordt opgenomen. Ook dat zag er allemaal goed uit volgens de dame die me eerder op de morgen de buisjes bloed afnam.

Dan komt Caroline weer ten tonele en in overleg gaan we naar een kamer voor de fietstest. Hier krijg ik wederom allerlei plakkertjes op mijn rug en gaat ze tijdens mijn fietsrit regelmatig mijn bloeddruk en hartslag opnemen. Uiteraard wordt ‘das Fahrrad’ geleidelijk aan een tandje opgeschroefd. Ik vraag haar tot hoe lang ik moet doorgaan. Dat mag ik zelf aangeven. Na een kwartier is het echt genoeg. Net toen ik het een beetje warmer kreeg mocht ik stoppen. Zweten doe ik dan nog niet, maar het werd wel zwaarder. Ze vond wederom dat ik het goed volhield. Lang leve de sportschool.

De Total Body Scan

Dan komt het moment suprême, de Total Body Scan in de MRI. We blijven wederom op dezelfde etage. Tot op dat moment ben ik erg rustig. In mijn achterhoofd heb ik er wel eens aan gedacht een Total Body Scan te laten maken, juist omdat er in mijn familie hart- en vaatziekten voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen werd er bij ons thuis altijd gezegd. Als kind van twee rookverslaafde ouders, werd ons, mijn broer en ik, al jong duidelijk te kennen gegeven dat roken het meest slechte en domme is wat je maar kunt doen. Als pubers hebben we moeiteloos de verleiding van de mogelijk imago verhogende rookcultuur kunnen weerstaan. Nog steeds ben ik trots op mijn moeder die een aantal jaren geleden na ruim 43 jaar roken geheel op eigen wilskracht de ‘stinkende kankerstokken’ heeft laten staan omdat ze anders volgens haar behandelde specialist, gezien haar slechte vaten, haar kleinkinderen niet zou zien opgroeien en dat was voor haar een heel goede reden.

Claustrofobie

Toen Frank Hefti, de directeur van Privatescan mij voorstelde zelf een complete bodycheck met een MRI Scan te ondergaan bedankte ik eerst vriendelijk, doch resoluut. Logisch, dat doe je als je claustrofobisch bent. Het beeld vast te liggen in zo’n benauwde MRI scan weerhield me keer op keer en nu ook weer. Toen mijn moeder dit hoorde zei ze; ‘Kind, zo’n scan moet je direct doen. In Nederland krijg je dat zo niet gedaan zonder medische reden. Baat het niet dan schaadt het niet, dan weet je meteen of er ook al signalen zijn van dichtslibbende aders. Bovendien, het doet überhaupt geen pijn én voor je het weet is het afgelopen. Als ik het kan, kun jij het ook.’

Daar had ze gelijk in. In het voorjaar moest zij ook een bodyscan laten maken en ook zij heeft claustrofobie. Ze kreeg vooraf een medicatie die haar geruststelde en nadien zei ze; ‘Het maakt af en toe wel veel lawaai, alsof er een blok beton naast je valt, af en toe schuift ineens het bed van voor naar achteren, maar voor de rest zou ik het zo weer doen als het moet.’ Wederom was ik trots op de wilskracht van mijn moeder en toen mijn altijd nuchtere pumpmaatje Simone ook nog eens zei; ‘Zo’n scan stelt toch niets voor? Moet je doen. Er kan je niets gebeuren. Er zijn toch ook nog mensen bij, achter het raam, die zien je wel liggen. Zij komen direct bij je als het niet meer wil. Je doet je ogen dicht en je denkt gewoon dat je onder de zonnebank ligt of op een mooi strand.’ Toen dacht ik; ‘Ok, niet zeuren, geen drama van maken. Ik ga dit doen, want waar een wil is, is een weg. En achteraf was ik zo trots op mezelf dat ik dit heb gedaan. De aardige dame die me mijn ‘MRI pak’ aandeed nam alle tijd voor me en het team van Privatescan deed de rest. Niks geen drukte of gedoe, dan is zo’n privékliniek toch wel iets heel anders dan een drukbezocht ziekenhuis…

Privatescan heeft de beschikking over allerbeste MRI apparatuur

Total Body Scan ondergaan Nu lig ik heel ontspannen, zelfs zonder medicatie in de meest geavanceerde MRI scan. Wanneer de dames me helemaal inpakken komt Frank Hefti me persoonlijk nog even een hart onder de riem steken en geeft me het belletje in de hand, voor het geval dat ik me niet goed ga voelen. In de rechterarm krijg ik nog een slangetje waardoor later een contrastvloeistof gaat. Ondertussen krijg ik een koptelefoon op met muziek. Het gaat helemaal goed, totdat het masker opgaat, dat vond ik wel even een beetje naar, maar ik concentreerde me goed, deed mijn ogen dicht en die heb ik niet eerder meer open gedaan tot dat ze me na vijftig minuten het masker er weer af hebben gehaald. Tussendoor moest ik van de dame achter het raam een paar keer inademen en weer uitademen. Af en toe schoof het zachte bed heen en weer. Toen ik weer verlost werd van mijn ‘bandages’ stond de lieve Caroline tevreden en lachend naast me om me op te vangen. ‘Volgens mij heb je nu wel zin in een kopje koffie’. En dat had ze helemaal goed. Ik mocht me omkleden en een broodje eten.

Tegen 15.00 uur werd ik voor de onderzoeksuitslagen verwacht bij de cardioloog en de radioloog. Gelukkig was alles boven verwachting goed. Ik kreeg zelfs een compliment, want ik werd dankzij een aantal zeer goede uitslagen zelfs tien jaren jonger geschat. En daar doen we het toch allemaal voor, nietwaar… Links en rechts om je heen hoor je steeds vaker dat mensen er wel oren naar hebben zich preventief lichamelijk na te laten kijken. Dat kan heel eenvoudig en goed georganiseerd worden via Privatescan. Waarom zou je dit doen en waarom in Duitsland? ‘Ja, goede vraag. De redenen daarvoor zijn voor iedereen zeer uiteenlopend. Als je alles in je leven hebt wil je ook graag gezond blijven en als er iets aan de hand is, wil je het indien mogelijk graag, ruim op tijd weten zodat je een grotere kans hebt op herstel. Er is duidelijk een groeiende doelgroep die steeds bewuster leeft en bewust kiest om zich uitgebreid preventief te laten onderzoeken. Anderen willen graag weten of er in dit stadium van hun leven misschien al verontrustende signalen zijn van bepaalde erfelijke factoren die vaker in de familie voorkomen. Niet alleen voor kanker of tumoren, maar ook hart- en vaatziekten zijn daarvan een goed voorbeeld. Of ze zijn niet tevreden met de uitslag van eerdere onderzoeken in Nederland, soms voelt iemand zich nog steeds niet lekker en dat is vaak niet zonder reden.’ ‘Het is ook heel goed mogelijk een gerichte scan te doen. Als mensen klachten hebben kan het zijn dat het in Nederland nog een paar weken duurt voordat je aan de beurt bent. Via Privatescan kun je veel sneller iets laten onderzoeken. Als we er van uitgaan dat de Nederlandse artsen even goed zijn als de Duitse collega’s, dan nog beschikken ze helaas niet over dezelfde faciliteiten, hebben ze helaas niet de beschikking over de meest geavanceerde apparatuur zoals de doktoren dat in de privéklinieken in Duitsland wel hebben. Wij beschikken hier over de allerbeste apparatuur. In Nederland heb je apparatuur die gaat tot 1.5 tesla en in de ziekenhuizen in Duitsland ook. Echter hier in Duisburg hebben we de beschikking over de allernieuwste technologieën. Deze MRI scan gaat tot 3.0 tesla en daarmee wordt alles nog beter en duidelijker bekeken. Iedere twee jaar wordt deze apparatuur hier vervangen en binnenkort komt er nog een bij,’ legt Frank Hefti heel helder uit. Dat dit alleen in Duitsland kan is toch vreemd vraag ik aan Frank Hefti, de directeur van Privatescan. Wanneer ik zoiets hoor, dan denk ik altijd: wat gebeurt daar wat in Nederland niet mag? ‘Neen, er gebeurt hier niets wat in Nederland niet mag, alleen loopt Duitsland in de medische zorg juist heel erg voorop, vooral als het gaat om preventieve zorg. De hele Duitse bevolking wordt vanaf een bepaalde leeftijd regelmatig uitgenodigd zich helemaal te laten controleren. In heel veel andere buurlanden is dat ook. Het bloed wordt onderzocht, je gaat door de scan enz. enz. In het Nederlandse systeem voor volksgezondheid zit dat er nog niet in. Alleen de minister van volksgezondheid in Nederland bepaalt helemaal alleen voor de Nederlandse bevolking dat we ons niet preventief mogen laten onderzoeken. Hij staat dat gewoon niet toe,’ licht hij zijn verhaal toe.

Baas over je eigen gezondheid

Dat vind ik helemaal een rare redenering, want volgens mij mogen alle zwangere vrouwen hun ongeboren kindje wel preventief laten nakijken. Er zijn zelfs bureaus waarbij je een pretecho kunt laten maken en als je ouder wordt mag je je ineens niet meer preventief laten nakijken, betaald of onbetaald. De minister staat wel toe dat er nationaal een preventief borstonderzoek is, maar verder gaat hij niet. Terwijl er wel heel veel persoonlijk leed mee voorkomen kan worden, wat uiteindelijk ook geld bespaart, want hoe eerder je iets ontdekt, hoe sneller je het kunt aanpakken en hoe groter de kans op herstel. We gaan toch ook preventief naar de tandarts voor een halfjaarlijkse controle? Je wacht toch niet totdat je kiespijn hebt? Is het niet een beetje een achterhaalde gedachte van de minister? Is het niet zo dat medische zorg de laatste jaren heel sterk aan het veranderen is en daar zou preventieve zorg toch ook heel goed bij passen? De minister van Verkeer en Waterstaat verbiedt toch ook niet dat er in Nederland auto’s worden verkocht die harder kunnen rijden dan de toegestane 120 kilometer per uur, wetende dat dat zeker wel zal gebeuren? Hij vindt de vergelijkingen wel goed gevonden.

‘Dat klopt, maar het is nog steeds niet anders. Het is heel spijtig’ haalt zijn schouders op en zegt dat hij tot die tijd vanuit Duitsland voor de gehele Benelux zijn preventieve diensten zal blijven verlenen. Gemiddeld heeft hij zeker één cliënt per week die na onderzoeken extra opvalt doordat er iets is geconstateerd dat toch serieus onder de loep moet worden genomen. In zo’n geval overleggen en helpen we de cliënt wat te doen. Op ‘mijn dag’ waren er ook cliënten met echte klachten, die in overleg met hun huisarts, niet het lange traject wilden afwachten in Nederland en binnen twee weken alle onderzoeken op een dag bij Privatescan lieten doen. Je kunt überhaupt zonder verwijsbrief komen. Wellicht is dit verhaal nog wel eens een discussie waard in Den Haag. Tot die tijd is het fijn dat er een Privatescan is die vlak over de grens in Bochum en Duisburg perfecte contacten heeft met ultramoderne en nieuwe privéklinieken. Binnen afzienbare tijd zal er in Düsseldorf, vlakbij het vliegveld, een privékliniek worden geopend, exclusief voor Privatescan. Op dit moment zijn er vier privéklinieken die de snelgroeiende klantenkring van Privatescan kunnen bedienen.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.