Privatescan - Gezond vooruit kijken!
Informatie?
Bel ons
074 255 26 80
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Wat is darmkanker?

Met darmkanker wordt kanker in de dikke darm bedoeld. Dit is het laatste gedeelte van het spijsverteringskanaal. Ook de endeldarm hoort bij de dikke darm. Darmkanker ontstaat bij de meeste in het laatste deel van de dikke darm: de endeldarm en het gedeelte daarvoor, het sigmoïd of de S-vormige darm genaamd. Naarmate een tumor verder doorgroeit in de darmwand is er een grotere kans dat kankercellen via het lymfevocht in de lymfklieren terechtkomen. Via het bloed kunnen de kankercellen zich verspreiden naar andere organen zoals de lever, de longen of de botten (uitzaaiingen). Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker.

Het percentage van de patiënten dat na vijf jaar nog leeft is 58%. De genezingskans is groter wanneer darmkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt. Daarom wordt nu onderzocht of het zinvol en haalbaar is om in Nederland preventief bevolkingsonderzoek naar darmkanker te doen.

Darmkanker vroegtijdig opsporen

Darmkanker ontwikkelt zich bijna altijd uit een darmpoliep. Een poliep is een uitstulping of een verdikking van het slijmvlies dat de binnenkant van de darm bekleedt. Poliepen zijn goedaardig, maar sommige kunnen uitgroeien tot kwaadaardige tumoren (kanker). Kwaadaardige tumoren in de darm komen voor in de dikke darm (colon) of de endeldarm (rectum). Het is daarom zaak vroegtijdig deze darmpoliepen te ontdekken en weg te nemen. Doordat Darmkanker vaak in een (te) laat stadium word ontdekt is het één van de meest dodelijke kanker soorten. Tegelijkertijd is darmkanker in de meeste gevallen langzaam groeiend waardoor deze kanker vorm makkelijk vroegtijdig kan worden opgespoord. Een periodiek onderzoek, vanaf het 50-ste levensjaar wordt daarom iedere 5 jaar aanbevolen. Darmkanker onderzoek kan daarom letterlijk van levensbelang zijn. Dit onderzoek is op twee manieren uit te voeren: via de coloscopie waarbij door middel van een buis via de anus wordt gekeken in de darm, óf door middel van de virtuele colonscopie met behulp van een CT scan.

Aanwijzingen voor darmkanker zijn o.a.:

  • aanhoudend bloed in de ontlasting
  • aanhoudende veranderingen in de samenstelling en regelmaat van de ontlasting
Winteractie Total Body Scans 2018
 

Waarom Privatescan?

 

Zo werkt de
Total Body Scan

Hoe werkt de Total Body Scan?

Bel Privatescan voor informatie of een afspraakBel voor info
074 255 26 80

1494 klanten hebben ons gewaardeerd met:
9.3/10
     
Dhr. Duivenvoorde
8/10

"Snelle service bij Privatescan"

    
Meer beoordelingen
Deze onafhankelijke beoordelingen zijn gecoördineerd door:

Bel mij terug

Vul hieronder uw gegevens in en wij bellen u terug.