074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Wat is een CT-scan?

CT staat voor Computer Tomografie en is een beeldvormende techniek waarmee dwarsdoorsneden van het lichaam gemaakt kunnen worden. Tijdens een CT scan worden drie dimensionale afbeeldingen van bijvoorbeeld het skelet, botten, gewrichten of organen gemaakt. Daarbij maakt de CT scanner gebruik van röntgenstraling. De CT scan is een ruime ring waar je langzaam, liggend op een ligtafel doorheen schuift. De scan vormt geen probleem voor mensen met claustrofobie.

Wanneer een CT scan?

De CT scan word vaak ingezet om bijvoorbeeld na een trauma snel een diagnose te kunnen stellen of het verloop van een ziekte in kaart te brengen. Ook word een CT scan ingezet als er onderzoek gedaan moet worden waarvoor andere technieken niet of minder geschikt zijn. Een gemiddeld CT scan onderzoek duurt circa 15 minuten, afhankelijk gebied wat bekeken moet worden. Artsen krijgen snel een gedetailleerd beeld van een eventueel letsel, aandoening of ziekte.

Privatescan zet de CT scan in sommige gevallen in voor onderzoek naar het risico op hart- en longaandoeningen. Omdat er röntgenstralen wordt gebruikt kan dit onderzoek alleen worden uitgevoerd bij een specifieke groep mensen. Medische acceptatie is nodig voor onderzoek met een CT. Wanneer mensen aan de gestelde criteria voldoen kan er tijdens een Royal Bodyscan programma een CT scan worden gemaakt van de longen of het hart. Deze CT wordt dan gemaakt met een zogenaamd low-dose protocol wat inhoud dat er een minimale röntgenbelasting is. Dit kan zonder verwijzing en vaak al binnen enkele werkdagen uitgevoerd worden. Daarnaast krijgt je onmiddellijk na afloop de uitslag door de arts toegelicht aan de hand van een beeldpresentatie. Zo weet je snel waar je aan toe bent.

CT scan met contrastvloeistof

In sommige gevallen wordt er contrastvloeistof gebruikt bij de CT scan. Deze vloeistof wordt toegediend via een infuus in je arm. Door het gebruik van contrastmiddel kunnen bepaalde afwijkingen en structuren zoals kalk in aderen of tumoren, beter en met meer contrast en detail afgebeeld worden. Voordat contrastvloeistof toegediend kan en mag worden moeten de schildklier- en nierfunctie worden bepaald. Bij een afwijkende functie van de schildklier of nieren kan het gebruik van contrastvloeistof mogelijk niet plaatsvinden. Omdat het CT contrastmiddel jodium bevat, kunnen mensen met een jodium allergie het contrastmiddel mogelijk niet goed verdragen.

De CT scan van de longen wordt in het kader van preventie steeds vaker ingezet bij mensen die jarenlang hebben gerookt. Ook wordt de non invasieve CT scan angiografie van het hart door cardiologen steeds vaker als alternatief op het invasieve katheter onderzoek van het hart ingezet. Daarnaast kan een CT scan worden ingezet bij mensen die geen MRI scan kunnen ondergaan omdat ze metalen of elektronische hulpmiddelen zoals een pacemaker in het lichaam hebben.

CT longen afbeelding

CT hart afbeelding

CT scanner

mri-prostaat
Zo werkt de Total Bodyscan
veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.