074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Kan ik een bodyscan doen als ik zwanger ben?

Het wordt niet aanbevolen dat zwangere personen een bodyscan ondergaan. Sommige soorten beeldvormingstechnologiën, zoals röntgenfoto’s en computertomografische scans (CT-scans), worden over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Toch kan de straling die tijdens deze scans wordt gebruikt schadelijk zijn voor de ontwikkeling van een foetus.

Sommige beeldvormingstests maken gebruik van contrastmiddelen. Injectie van deze contrastmiddelen kan risico’s met zich meebrengen voor de ontwikkeling van een foetus. Deze scans moeten daarom ook vermeden worden tijdens de zwangerschap, tenzij het absoluut noodzakelijk is. 

Over het algemeen is het sterk aan te raden een bodyscan uit te stellen tot na de zwangerschap. Als er een dringende medische reden is waarom een bodyscan nodig is tijdens de zwangerschap, raadpleeg dan altijd eerst een arts. Deze kan de mogelijke risico’s en voordelen afwegen en beslissen of een scn veilig kan worden uitgevoerd. In dit bijzondere geval kan het nodig zijn om extra voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het afschermen van de buik met een loden schort.

Magnetom vida mri
Zo werkt de Total Bodyscan
veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.