Het wordt niet aanbevolen dat zwangere personen een bodyscan ondergaan. Sommige soorten beeldvormingstechnologiën, zoals röntgenfoto’s en computertomografische scans (CT-scans), worden over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Toch kan de straling die tijdens deze scans wordt gebruikt schadelijk zijn voor de ontwikkeling van een foetus.
Sommige beeldvormingstests maken gebruik van contrastmiddelen. Injectie van deze contrastmiddelen kan risico’s met zich meebrengen voor de ontwikkeling van een foetus. Deze scans moeten daarom ook vermeden worden tijdens de zwangerschap, tenzij het absoluut noodzakelijk is.
Over het algemeen is het sterk aan te raden een bodyscan uit te stellen tot na de zwangerschap. Als er een dringende medische reden is waarom een bodyscan nodig is tijdens de zwangerschap, raadpleeg dan altijd eerst een arts. Deze kan de mogelijke risico’s en voordelen afwegen en beslissen of een scn veilig kan worden uitgevoerd. In dit bijzondere geval kan het nodig zijn om extra voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het afschermen van de buik met een loden schort.
Worden de borsten onderzocht bij een Total Bodyscan?
Kunnen maag en darmen ook onderzocht worden in de Bodyscan?
Voor wie is een Total Bodyscan bedoeld?
Waarom wordt CT niet standaard uitgevoerd bij een Total Bodyscan?
Wat wordt er onderzocht bij een Total Bodyscan?
Worden de bloedvaten onderzocht bij een Total Bodyscan?
Krijg ik de beelden en de uitslag mee?
Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?
Veelgestelde vragenBen je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?
Kennisbank