Veelgestelde vragen
Wat is een MRI-scan?
Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een medisch onderzoek waarbij afbeeldingen worden gemaakt van het inwendige van het lichaam. Dit gebeurt door middel van een sterk magneetveld en radiogolven waarmee signalen worden opgewekt in waterstofatomen in het lichaam. Signalen kunnen op deze manier opgevangen worden zodat een gedetailleerd beeld kan worden gevormd. Bijvoorbeeld van je schedel en hersenen, bloedvaten, organen, spieren en pezen en gewrichten. MRI-scans worden vaak gebruikt om mogelijke afwijkingen in het lichaam op te sporen en de juiste diagnose te stellen. Deze scan techniek is in staat om aandoeningen al in een vroeg en beginnend stadium waar te nemen. Een MRI-scan van het hele lichaam leent zich daardoor uitstekend voor preventief medisch onderzoek zoals een Bodyscan onderzoek. Het is geen pijnlijk onderzoek, maar kan wel oncomfortabel zijn doordat de patiënt langere tijd stil moeten liggen.
Hoe lang duurt een MRI scan onderzoek?
Een gemiddeld MRI scan onderzoek bij Privatescan duurt tussen 15 en 35 minuten. De tijdsduur is onder andere afhankelijk van het gebied of lichaamsdeel wat moet worden onderzocht. Hoe groter het te scannen gebied, hoe langer de tijd in beslag neemt.
Is MRI schadelijk?
Privatescan krijgt vaak de vraag: Is een MRI schadelijk? Het antwoord hierop is: Nee. Een MRI scan werkt met magnetische velden en radiogolven die onschadelijk zijn voor de gezondheid.
Is een MRI-scan veilig?
Is een MRI-scan veilig? Ja, MRI-scans zijn veilig en niet-invasief. In tegenstelling tot röntgenstralen, die bijvoorbeeld worden gebruikt röntgen of CT scan onderzoeken, maakt een MRI-scan gebruik van een onschadelijk magneetveld en radiogolven. Zo worden afbeeldingen gemaakt van organen, bloedvaten en gewrichten. Echter, er zijn wel bepaalde omstandigheden waarin een MRI-scan niet uitgevoerd kan worden. Mensen met metalen implantaten of pacemakers, zwangere vrouwen en mensen met ernstige claustrofobie kunnen geen MRI ondergaan.
Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan?
Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan? Bij een stent is het van belang dat het materiaal, de lengte en de doorsnede van de stent bekend is. Zonder deze gegevens zal er geen MRI scan kunnen worden uitgevoerd. Ook als de stent recent is geplaatst of van gewoon metaal is, kan een MRI-scan niet worden uitgevoerd. Heb je geen stentpas of weet je niet uit welk materiaal de stent is gemaakt? Vraag dan een operatieverslag op waarin deze informatie vermeld staat voor je een MRI scan ondergaat.