074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Hoe lang duurt een CT scan onderzoek?

Over het algemeen duurt een CT-scan onderzoek 15 tot 30 minuten. De tijdsduur kan echter variëren, afhankelijk van het type CT-scan en het deel van het lichaam dat moet worden onderzocht. Voor sommige CT scan onderzoeken is contrastmiddel nodig. Hierdoor kan de duur van het onderzoek met ongeveer 10-15 minuten langer duren.

Wat is een CT-scan?

Een CT-scan staat voor computertomografie en is een medisch onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen om gedetailleerde beelden van delen van het lichaam te maken. Deze beelden worden vervolgens gebruikt om afwijkingen in het lichaam op te sporen en zichtbaar te maken.

Hoe kan ik me voorbereiden op een CT-scan onderzoek?

Als je een CT-scan moet ondergaan, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. In sommige gevallen zul je gevraagd worden om bepaalde kledingstukken uit te trekken voordat je het onderzoek ondergaat. Zorg er daarom voor dat je comfortabele kleding draagt die gemakkelijk uit- en aangetrokken kan worden.

Daarnaast kan het nodig zijn om contrastvloeistof te gebruiken bij het onderzoek. Deze stof kan nodig zijn om meer informatie en details te kunnen zien en waarnemen. Als dit het geval is, is het belangrijk om minimaal vier uur van te voren niet te eten of te drinken. Volg daarnaast altijd de instructies op die je voorafgaand aan de CT-scan hebt gekregen.

Conclusie

Een CT-scan onderzoek duurt doorgaans tussen de 15 en 30 minuten, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type scan, het lichaamsdeel welke onderzocht moet worden en de vraagstelling die beantwoord moet worden.

Voor het krijgen van de beste scan resultaten is het belangrijk om je voor te bereiden op het onderzoek en de instructies van de kliniek of arts op te volgen.

 

FAQ’s

Waarom moet ik comfortabele kleding dragen tijdens een CT-scan onderzoek?

Je wordt gevraagd om comfortabele kleding te dragen, zodat je gemakkelijk kunt bewegen bij het veranderen van houding. De kleding moet ook gemakkelijk uit en aan getrokken kunnen worden wanneer dat nodig is.

Waarom mag ik vanaf vier uur voor mijn CT-scan niet meer eten of drinken?

Ja, het is beter om minstens vanaf vier uur voor het geplande onderzoek niets te eten of te drinken. Dit komt omdat sommige voedingsmiddelen, volle maag of volle darm de beelden van de CT-scan kunnen verstoren.

Hoe weet ik welke instructies ik voorafgaand aan het onderzoek moet volgen?

Je krijgt zowel mondeling en schriftelijk instructies van Privatescan over wat je wel en niet mag doen voorafgaand aan het onderzoek. Het is belangrijk om deze instructies op te volgen voor optimale resultaten tijdens het onderzoek.

mri-prostaat
Zo werkt de Total Bodyscan

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voor- en nadelen van een bodyscan?

Wat zijn de voor- en nadelen van een bodyscan? Dat is een vraag die ons regelmatig gesteld word. De essentie van een bodyscan is het zo vroeg mogelijk detecteren van mogelijke gezondheidsproblemen in het lichaam. Hier zijn zowel voordelen als nadelen aan verbonden:

Voordelen Bodyscan:

  • Vroege detectie van eventuele gezondheidsproblemen: Een bodyscan kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen zoals kanker, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen die geen duidelijke symptomen vertonen in de beginfase.
  • Geruststelling: Een scan hoeft niet altijd problemen te laten zien. Het resultaat kan dus erg geruststellend werken voor personen die zich zorgen maken over hun gezondheid.
  • Preventieve gezondheidszorg: De resultaten van een scan hoeven geen duidelijke problemen aan te tonen. Echter laten deze wel de huidige staat van een lichaam zien. Sommige mensen kunnen hiervan schrikken en zien als een wake-up call om hun levensstijl aan te passen en hun gezondheid te verbeteren.

Nadelen Bodyscan: 

  • Kosten: De meeste zorgverzekeraars hebben geen kosten dekking voor een bodyscan, waardoor de kosten voor eigen rekening zijn.
  • Regelgeving: Helaas is het in Nederland bij wet geregeld dat er geen preventief onderzoek kan/mag worden uitgevoerd met als doel het opsporen van kanker zonder vergunning.
  • Afstand: Hoewel in Nederland wetgeving bestaat die het maken van Bodyscans, waarbij contrast wordt gebruikt voor o.a. het vroegtijdig opsporen van kanker verbied, is dit in onze omringende landen geen probleem. Daarnaast is er een chronisch gebrek aan capaciteit en nieuwste generatie 3.0 tesla mri scan apparatuur in Nederland. Dit is geen probleem in buurland Duitsland. Indien jij interesse hebt in een Bodyscan, zul je hiervoor dus naar Duitsland moeten afreizen.

Wat kun je niet zien op een bodyscan?

Wat kun je niet zien op een bodyscan? Als het gaat om gezondheid, wil je niets aan het toeval overlaten. Regelmatige check-ups zijn daarom cruciaal om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen. Een MRI-scan en bodyscan zijn uitstekende methodes om inzicht te krijgen in je gezondheid en risicofactoren. Maar wist je dat er nog steeds organen en lichaamsdelen zijn die niet of onvoldoende in beeld kunnen worden gebracht en beoordeeld? Voor deze organen is een ander type onderzoek nodig. In dit artikel zetten wij uiteen welke organen niet beoordeeld kunnen worden met een Bodyscan.

Darmen

De darmen hebben veel kronkelige bochten en hoeken en zitten vol met vocht en ontlasting, waardoor de binnenkant onvoldoende in beeld komt om er goede uitspraken over te kunnen doen. Een coloscopie geld dan ook als het primaire onderzoek waarmee darmpoliepen en darmtumoren kunnen worden opgesproord. Bijkomend is dat een arts daarbij gelijk een biopt kan nemen of poliepen kan verwijderen. De mri scans in de Bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen daarom geen uitsluitsel geven over eventuele poliepen of darmkanker.

Maag en slokdarm

Hetzelfde is ook van toepassing op de maag en slokdarm. Deze bevatten lucht, vocht, etensresten en zuren, waardoor een MRI Bodyscan hiervan geen duidelijk beeld kan verkrijgen. Om inzicht te krijgen in de maag en slokdarm is de gastroscopie een onderzoek waarmee dat wel kan. Eventuele afwijkingen in maag en/of slokdarm kunnen met een bodyscan regular, royal of royal plus niet aangetoond worden.

Borsten (vrouw)

Een borstonderzoek door middel van een MRI-scan is zeer bruikbaar voor vrouwen als deze in een buikligging wordt uitgevoerd, waarbij de borsten in voorgevormde cups vallen. Omdat een bodyscan in rugligging wordt uitgevoerd, kunnen kleine afwijkingen voor een mri of bodyscan onzichtbaar blijven. Wel is het mogelijk om een MRI borstonderzoek (mammografie) separaat aan de bodyscan regular, royal of royal plus bij te boeken. Omdat beide onderzoeken met contrastmiddel moet worden uitgevoerd zal daarbij wel enkele uren tijd tussen de beide onderzoeken moeten worden ingepland. Dit om er voor te zorgen dat de nieren tijd krijgen om contrastvloeistof af te voeren en de nieren niet over te belasten. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan het in Nederland aangeboden bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Baarmoederhals (vrouw)

De baarmoederhals is vaak niet volledig in beeld te krijgen met een MRI-scan. Dit komt doordat de baarmoederhals lucht bevat, wat verstoring van de resultaten kan veroorzaken. Maakt u zich zorgen om de baarhals? Dan is het uitstrijkje het primaire onderzoek. Hiermee kan materiaal wat is genomen van de baarmoederhals worden beoordeeld op eventuele kankercellen of HPV. Een uitstrijkje kun je ook bij de huisarts laten maken of je kunt deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Alle bodyscan programma’s zijn niet in staat hierover uitsluitsel te geven.

Keelgebied

Het keelgebied, waaronder het strottenhoofd en de stembanden, liggen in een gebied en zijn vanwege hun kleine formaat lastiger te visualiseren met een MRI of Bodyscan. Daarbij kunnen deze organen het beste worden onderzocht door een KNO arts middels een zogenaamde laryngoscoop. De bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen hierover geen uitsluitdel geven.

Huid

Een MRI- of bodyscan is niet geschikt voor onderzoek van de huid. De bestaande bodyscan pakketten zijn niet in staat de huid te beoordelen. Dit kan het beste worden gedaan door een dermatoloog met een dermatoscopie, biopsie of excisie.

Wat zijn alternatieve onderzoeken?

Voor veel van de hierboven genoemde organen en lichaamsdelen bestaan er gelukkig wel alternatieve onderzoeken om mogelijke afwijkingen te ontdekken. Zo kunnen darmproblemen bijvoorbeeld worden vastgesteld door middel van een colonscopie of gastroscopie. Voor borstonderzoek bij vrouwen zou een mammografie juist beter geschikt kunnen zijn als screeningsmethode. En voor huidaandoeningen moet je bij een dermatoloog zijn.

Waarom is het belangrijk om te weten welke organen niet goed afgebeeld worden op scans?

Wanneer je regelmatig gezondheidschecks laat doen, wil je daar natuurlijk wel zo volledig mogelijk geïnformeerd zijn over je gezondheid. Wat kun je niet zien op een bodyscan? Het antwoord op deze vraag kan een belangrijk reden zijn om te kiezen voor alternatieve onderzoeken of aanvullende tests.

Conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag welke organen en lichaamsdelen niet of onvoldoende beoordeeld kunnen worden met een MRI-scan of bodyscan. Ondanks dat er nog steeds maar een beperkt aantal organen en lichaamsdelen onvoldoende worden beoordeeld door deze methodes, is het wel goed om hiervan op de hoogte te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je bewuster bent van de mogelijke tekortkomingen van deze scans en hier rekening mee kunt houden bij het kiezen van alternatieve onderzoeken. Uiteindelijk gaat het immers om jouw gezondheid!

Kan ik een bodyscan doen als ik kanker heb (gehad)?

In overleg met een arts kan een bodyscan wel of niet gedaan worden. In sommige gevallen kan een bodyscan deel uitmaken van de evaluatie van de omvang en verspreiding van kanker. De scan kan helpen bij het identificeren van nieuwe of uitgezaaide tumoren. Daarnaast kan kan een bodyscan nuttig zijn bij het plannen van de behandeling. 

Niet alle vormen van kanker zijn geschikt voor een bodyscan. Bij sommige vormen geeft de technologie geen gedetailleerd beeld weer van de situatie. In andere gevallen kunnen de kosten en risico’s van de scan de mogelijke voordelen niet rechtvaardigen. Raadpleeg daarom in het geval van kanker altijd eerst een arts.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.