074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Hoe lang duurt een CT scan onderzoek?

Over het algemeen duurt een CT-scan onderzoek 15 tot 30 minuten. De tijdsduur kan echter variëren, afhankelijk van het type CT-scan en het deel van het lichaam dat moet worden onderzocht. Voor sommige CT scan onderzoeken is contrastmiddel nodig. Hierdoor kan de duur van het onderzoek met ongeveer 10-15 minuten langer duren.

Wat is een CT-scan?

Een CT-scan staat voor computertomografie en is een medisch onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen om gedetailleerde beelden van delen van het lichaam te maken. Deze beelden worden vervolgens gebruikt om afwijkingen in het lichaam op te sporen en zichtbaar te maken.

Hoe kan ik me voorbereiden op een CT-scan onderzoek?

Als je een CT-scan moet ondergaan, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. In sommige gevallen zul je gevraagd worden om bepaalde kledingstukken uit te trekken voordat je het onderzoek ondergaat. Zorg er daarom voor dat je comfortabele kleding draagt die gemakkelijk uit- en aangetrokken kan worden.

Daarnaast kan het nodig zijn om contrastvloeistof te gebruiken bij het onderzoek. Deze stof kan nodig zijn om meer informatie en details te kunnen zien en waarnemen. Als dit het geval is, is het belangrijk om minimaal vier uur van te voren niet te eten of te drinken. Volg daarnaast altijd de instructies op die je voorafgaand aan de CT-scan hebt gekregen.

Conclusie

Een CT-scan onderzoek duurt doorgaans tussen de 15 en 30 minuten, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type scan, het lichaamsdeel welke onderzocht moet worden en de vraagstelling die beantwoord moet worden.

Voor het krijgen van de beste scan resultaten is het belangrijk om je voor te bereiden op het onderzoek en de instructies van de kliniek of arts op te volgen.

 

FAQ’s

Waarom moet ik comfortabele kleding dragen tijdens een CT-scan onderzoek?

Je wordt gevraagd om comfortabele kleding te dragen, zodat je gemakkelijk kunt bewegen bij het veranderen van houding. De kleding moet ook gemakkelijk uit en aan getrokken kunnen worden wanneer dat nodig is.

Waarom mag ik vanaf vier uur voor mijn CT-scan niet meer eten of drinken?

Ja, het is beter om minstens vanaf vier uur voor het geplande onderzoek niets te eten of te drinken. Dit komt omdat sommige voedingsmiddelen, volle maag of volle darm de beelden van de CT-scan kunnen verstoren.

Hoe weet ik welke instructies ik voorafgaand aan het onderzoek moet volgen?

Je krijgt zowel mondeling en schriftelijk instructies van Privatescan over wat je wel en niet mag doen voorafgaand aan het onderzoek. Het is belangrijk om deze instructies op te volgen voor optimale resultaten tijdens het onderzoek.

mri-prostaat
Zo werkt de Total Bodyscan

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voor- en nadelen van een bodyscan?

Wat kun je niet zien op een bodyscan?

Een bodyscan kan veel informatie geven over de algemene gezondheidstoestand van een persoon. Echter zijn er grenzen aan wat er kan worden gedetecteerd. Een bodyscan maakt gebruik van beeldvormingstechnieken zoals röntgenstraling, MRI of CT-scans om het lichaam van een persoon te scannen en eventuele afwijkingen op te sporen.

Kan ik een bodyscan doen als ik kanker heb (gehad)?

In overleg met een arts kan een bodyscan wel of niet gedaan worden. In sommige gevallen kan een bodyscan deel uitmaken van de evaluatie van de omvang en verspreiding van kanker. De scan kan helpen bij het identificeren van nieuwe of uitgezaaide tumoren. Daarnaast kan kan een bodyscan nuttig zijn bij het plannen van de behandeling.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.