Privatescan - Gezond vooruit kijken!
Informatie?
Bel ons
074 255 26 80
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Hoofdpijn

Een klacht die veel voorkomt en veel verschillende oorzaken kan hebben, is hoofdpijn. Een vijfde deel van de Nederlanders heeft minimaal 1 keer per week hoofdpijn. Migraine komt voor bij 2,5 miljoen mensen in Nederland. Hoofdpijn komt in verschillende typen voor. De intensiteit van de pijn en het type pijn varieert per soort. Kloppende, stekende, bonkende, zeurende of vervelende hoofdpijn. Het type pijn en de intensiteit ervan varieert per soort. De meest voorkomende soorten zijn migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn.

Oorzaken van hoofdpijn

Door verhoogde spierspanning in de nek, schouders of het hoofd kan hoofdpijn ontstaan. Andere veel voorkomende oorzaken van hoofdpijn zijn:

 • Stress
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid
 • Slechte houding
 • Hormonale veranderingen (tijdens of voor je menstruatie, of als je zwanger bent)
 • Vermoeide ogen
 • Hersenschudding
 • Griep of een andere infectie
 • Laag bloedsuikergehalte
 • Hersentumor
 • Bepaalde voedingstoffen (o.a. cafeïne, chocolade, (oude) kaas, alcohol en drugs)

Een hersentumor is de minst voorkomende oorzaak van hoofdpijn. Indien er een tumor aanwezig is, zijn er meestal al eerdere verschijnselen opgetreden waarmee iemand naar de specialist gaat.

Symptomen van pijn aan het hoofd

Er zijn verschillende manieren waarop men pijn aan het hoofd kan ervaren. Verschillende vormen van pijn aan het hoofd geven verschillende klachten:

Migraine
Migraine is een bonzende pijn aan het hoofd aan een kant van het hoofd. Bij inspanning wordt het erger en gaat vaak samen met braken of misselijkheid. Licht en geluid kan men dan slecht verdragen. Bij 1 op de 3 patiënten kondigt deze soort van pijn aan het hoofd zich aan. Men ziet dan meestal schitteringen, flitsen of golvende beelden en kan tintelingen voelen, een half uur tot uur voor de migraineaanval. Tijdens de aanval is liggen of rustig zitten het beste.

Clusterhoofdpijn
Dit kenmerkt zich door plotselinge, zeer heftige aanvallen van brandende of scherpe pijn rondom het oog of zijkant van het hoofd. Dit kan meerdere malen per dag optreden. De pijn kan ook als borend of snijdend worden ervaren. Pijn aan het hoofd gaat vaak samen met klachten aan het gezicht: een hangend of gezwollen ooglid, verstopte neus, tranend en/of rood oog of een loopneus. Tijdens cluster hoofdpijn is het moeilijk om stil te zitten, u voelt zich dan erg onrustig.

Spanningshoofdpijn
Een verzamelnaam voor allerlei soorten hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Pijn in de nek, rondom het hoofd of beide kanten van het hoofd zijn kenmerkend voor dit soort hoofdpijn. Vaak heeft men ook last van pijnlijke en gespannen spieren van de nek, schouders en schedel, wat vanuit daar weer uitstraalt naar het hoofd. Verschijnselen zijn verminderde eetlust en last van fel licht en hard geluid. Maar in tegenstelling tot migraine is er geen sprake van misselijkheid of neiging tot braken

Oorzaak van hoofdpijn vinden met de MRI scan

Heeft u last van de bovengenoemde symptomen? De beste methode om meer duidelijkheid te bieden wat er in uw hoofd aan de hans is, is om een MRI scan van uw hoofd en schedel te maken. Met behulp van de MRI worden uw hoofd, hersenen en bloedvaten onderzocht. Met de MRI scan van het hoofd kan Privatescan u meer zekerheid geven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze adviseurs op 074 – 255 26 80.

Winteractie Total Body Scans 2018
 

Waarom Privatescan?

 

Zo werkt de
Total Body Scan

Hoe werkt de Total Body Scan?

Bel Privatescan voor informatie of een afspraakBel voor info
074 255 26 80

1494 klanten hebben ons gewaardeerd met:
9.3/10
     
Mevr. v. Duinen
8/10

"Goed begeleid in Düsseldorf"

    
Meer beoordelingen
Deze onafhankelijke beoordelingen zijn gecoördineerd door:

Bel mij terug

Vul hieronder uw gegevens in en wij bellen u terug.