Privatescan - Gezond vooruit kijken!
Informatie?
Bel ons
074 255 26 80
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Hernia in de rug of nek

Hernia betekent letterlijk breuk of uitpuiling. Bij een hernia is er sprake van een uitpuilende tussenwervelschijf tussen twee wervels. Als deze uitpuiling drukt op een zenuwwortel ontstaan klachten zoals uitstralende pijn in de ledematen, schouders, billen en soms de voet. De huid kan anders aanvoelen (gevoelloos of juist geïrriteerd). Soms kan er sprake zijn van krachtverlies in bepaalde spieren van ledematen die niet goed bewogen kan worden. Deze klachten worden ook wel 'radiculaire klachten' (radix=wortel) of een radiculair syndroom genoemd.

Waardoor kan een hernia ontstaan?

Hernia in onderrug
  • Tijdens het ouder worden treedt er slijtage op van de tussenwervelschijven. Hierdoor veranderen de tussenwervelschijven en kunnen ze gaan uitpuilen
  • Door overbelasting kunnen de tussen wervelschijven beschadigd raken waardoor er uitpuilingen ontstaan. Als er sprake is van irritatie of ontsteking door een opzwelling van de uitpuiling, kan een zenuwwortel sterk beklemd raken.
  • Verkeerde houding

Waarom sommige mensen wel klachten krijgen en andere niet, is niet duidelijk. Hernia's komen in bepaalde families wat meer voor. Hernia's komen even vaak voor bij mensen die licht werk doen als bij mensen die zwaar werk doen. Een hernia die wel klachten geeft, komt relatief vaak bij jongere mensen voor (tussen het 25e en 50e jaar). Mensen die vaak in een houding werken die belastend is voor de nek, hebben een verhoogde kans op een nekhernia. Denk hierbij aan tandartsen, zij zitten vaak voorovergebogen.

Nekhernia (cervicale hernia)

Een nekhernia kan verschillende klachten geven: hoofdpijn, pijn in de nek, schoudergebied en pijn die uitstraalt naar de arm. Zo kan een zenuwwortel in de nek ook bekneld raken, dat heet een nekhernia of cervicale hernia. Hierbij straalt de pijn uit in de arm. De huid van de arm kan prikkelend of juist doof aanvoelen en soms is er sprake van krachtverlies in de arm of hand. Meestal is er geen pijn in de nek zelf.

 

Hernia borstwervelkolom (Thoracale hernia)

Een hernia kan ook voorkomen bij een van de borstwervels. Dit zijn de wervels waar de ribben aan vast zitten. Een borstwervelhernia is echter zeldzaam. Een ander woord voor borstwervelhernia is 'thoracale hernia'. De meest voorkomende klacht hierbij is krachts- en gevoelsverlies in de benen.

 

Hernia in de onderrug (Lumbale Hernia)

De meeste hernia's komen voor in de onderste wervels, in de holte van de rug. Een hernia in de onderrug hoeft niet altijd pijn in de rug te geven. Maar als er rugpijn is, is deze vaak hevig en voelt stekend of scherp aan. Bij een hernia is bijna altijd sprake van pijn in het been. De pijn in het been verergert vaak bij hoesten, niezen, persen (op het toilet), zwaar tillen of bij bepaalde bewegingen. De klachten zijn dus afhankelijk van beweging en houding.

 

Hoe wordt een hernia vastgesteld?

Om vast te kunnen stellen of de klachten op een hernia wijzen kan men het beste een beeldvormend onderzoek ondergaan zoals een MRI scan van de rug. Op een mri scan van de wervelkolom is nauwkeurig te zien of er een uitpuiling is die tegen de zenuwwortel aandrukt. Aan de hand van de MRI scan beelden kan een specialist vervolgens bepalen welke therapie of behandeling het beste kan worden uitgevoerd.

 

Privatescan kan u helpen?

De neuroloog, neurochirurg of orthopedisch chirurg (ook orthopeed genoemd) zijn specialisten die een hernia vaak behandelen. Helaas bestaan er in Nederland vaak lange wachtlijsten voor therapie of behandelingen van een hernia. Privatescan werkt daarom samen met specialisten in Duitsland vlak over de grens bij Nederland waar men snel en doeltreffende behandelingen en operaties uit kan voeren. Voor meer informatie over deze behandelingen kunt u contact opnemen met één van de onderzoekscoördinatoren van Privatescan.

Winteractie Total Body Scans 2018
 

Waarom Privatescan?

 

Zo werkt de
Total Body Scan

Hoe werkt de Total Body Scan?

Bel Privatescan voor informatie of een afspraakBel voor info
074 255 26 80

1494 klanten hebben ons gewaardeerd met:
9.3/10
     
Mevr. Duijkers
8/10

"Bodyscan vanwege vage klachten"

    
Meer beoordelingen
Deze onafhankelijke beoordelingen zijn gecoördineerd door:

Bel mij terug

Vul hieronder uw gegevens in en wij bellen u terug.