Privatescan - Gezond vooruit kijken!
Informatie?
Bel ons
074 255 26 80
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Eierstokkanker

Een kwaadaardig gezwel aan de eierstokken staat beter bekend als eierstokkanker (ovariumcarcinoom). Dit is een aandoening die zich in een vroeg stadium beperkt tot een of beide eierstokken en zich later kan uitbreiden in de buikholte. Dit komt over het algemeen voor bij vrouwen na de menopauze, met een piek rond 60 jaar. Er worden in Nederland ongeveer 1300 vrouwen per jaar gediagnosticeerd met eierstokkanker, waarvan er per jaar ongeveer 1000 overlijden. De kans op overlijden bij eierstokkanker is daarmee het hoogste van alle soorten kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Oorzaken van eierstokkanker

Er is geen duidelijke oorzaak bekend voor eierstokkanker. Wel zijn er factoren die een verhoogd risico op het ontwikkelen van eierstokkanker geven. Factoren als leeftijd en familieleden met borst- of eierstokkanker geven een verhoogd risico. Daarentegen hebben vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken een lager risico. Hoe meer kinderen een vrouw in haar leven heeft gekregen en hoe lager de leeftijd waarop zij ze gekregen heeft, geeft ook een lager risico op het krijgen van eierstokkanker

Eierstokkanker is bij ongeveer 10 procent erfelijk. Genetische afwijkingen spelen hierbij een rol. Het risico is 30 tot 60 procent bij een mutatie in het BRCA1-gen. Bij een mutatie in het BRCA2-gen is dit 5 tot 20 procent en bij het lynchsyndroom is het minder dan 15 procent.

 

Symptomen kanker aan de eierstokken

Kanker aan de eierstokken blijft vaak lang onopgemerkt. Wanneer het gezwel groeit, kan dit lang doorgaan, voordat men hier problemen van gaat ondervinden.

Bij kanker aan de eierstokken kunnen onder meer de volgende symptomen optreden:

 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Vol gevoel in de buik (dikke wordende buik)
 • Problemen met stoelgang (o.a. obstipatie)
 • Veel plassen
 • Rugpijn
 • Pijn in de onderbuik.
 • Onregelmatig vaginaal bloedverlies.

Wanneer kanker aan de eierstokken al vergevorderd is, kan dit ook gepaard gaan met de volgende symptomen:

 • Ophoping van vocht in de buikholte (ascites)
 • Algehele zwakte
 • Gewichtsverlies

Onderzoek naar eierstokkanker en gericht MRI onderzoek

Wanneer u geen klachten heeft, maar toch onderzoek wenst naar de aanwezigheid van eierstokkanker, kunt u een Bodyscan uit laten voeren. Onderzoek naar de eierstokken maakt standaard deel uit van de Regular, Royal en First Total Bodyscan. Heeft u buikklachten? Of heeft u een of meerdere van de bovengenoemde symptomen, dan kunt u tevens via Privatescan een afspraak maken voor een gedetailleerde MRI scan van de (onder)buikorganen.

Wilt u meer weten over hoe wij de eierstokken of andere organen kunnen onderzoeken of wilt u een afspraak plannen? Neem dan telefonisch contact op met onze adviseurs via 074 – 255 26 80.

Winteractie Total Body Scans 2018
 

Waarom Privatescan?

 

Zo werkt de
Total Body Scan

Hoe werkt de Total Body Scan?

Bel Privatescan voor informatie of een afspraakBel voor info
074 255 26 80

1494 klanten hebben ons gewaardeerd met:
9.3/10
     
Dhr. M DE JONGE
9/10

"begeleiding door Carolien Cizek was perfect hoefde nergens te wachten de Duitse artsen niets op aan te merken er was een tolk aanwezig indien je het niet begreep je tekst en uitleg te geven. voor 100 tevreden en ik zou het een ieder aanbevelen."

     
Meer beoordelingen
Deze onafhankelijke beoordelingen zijn gecoördineerd door:

Bel mij terug

Vul hieronder uw gegevens in en wij bellen u terug.