Privatescan - Gezond vooruit kijken!
Informatie?
Bel ons
074 255 26 80
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Beroerte of herseninfarct

Wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen onderbroken is (geweest) spreekt men van een beroerte (herseninfarct, CVA, attaque, apoplexie). Een deel van de hersenen kan dan afsterven wanneer het achterliggende hersenweefsel niet meer genoeg zuurstof krijgt. De onderbreking kan worden veroorzaakt door een stolsel dat een slagader blokkeert (hersentrombose), een bloeding rond of in de hersenen (hersenbloeding) of een propje dat van een ander deel van het lichaam de slagader in de hersenen verstopt (embolie).

Van de 41.000 Nederlanders die jaarlijks een beroerte krijgen, overlijden ca. 8000 patiënten binnen een jaar nadat ze voor de eerste keer zijn opgenomen in het ziekenhuis. In Nederland is een beroerte de tweede doodsoorzaak bij vrouwen en de derde oorzaak bij mannen. Een herseninfarct is ook een belangrijke oorzaak van invaliditeit. Het treft in 75% van de gevallen iemand van 65 jaar of ouder,

Er zijn verschillende vormen van een beroerte. 
Een herseninfarct dat veroorzaakt is door trombose (dichtgeslibde ader) of een embolie (bloedstolsel dat een hersenslagader verstopt) komt het meeste voor. Van alle beroertegevallen is ca. 80% een infarct. Een gevolg van een lek in een bloedvat in de hersenen is een hersenbloeding. Er kan dan een zwakke plek zitten in de wand van het bloedvat. Dit kan dan knappen, waardoor bloed de hersenen instroomt. Eén vijfde deel van de beroertes is een hersenbloeding. 
De TIA (Transient Ischaemic Attack) lijkt op een beroerte, maar gaat meestal snel weer voorbij en kan een voorteken zijn van een echte beroerte. 

Een beroerte kan vele gevolgen hebben op lichamelijk gebied (o.a. verlamming), maar tevens ook op emotioneel (o.a. depressies) of cognitief gebied. Hiermee wordt dan onder andere afasie (problemen met taal/spreken/lezen), agnosie (problemen met herkenning van personen of voorwerpen) of neglect (een helft van het lichaam verwaarlozen) bedoeld.

Oorzaken herseninfarct

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op een beroerte of herseninfarct vergroten. Roken is een grote risicofactor en ook een hoge bloeddruk brengt een risico op een beroerte met zich mee. Tevens zijn ouderdom (aderverkalking), ongezonde levensstijl, diabetes en een verhoogd cholesterol ook risicofactoren. De kans op een (nieuwe) beroerte kan kleiner worden gemaakt wanneer deze risicofactoren aangepakt worden (o.a. door gezonder eten en voldoende lichaamsbeweging).

 

Symptomen beroerte

Een beroerte kan men meestal niet aan zien komen, omdat dit erg plotseling kan ontstaan. Een aantal symptomen die een indicatie geven dat er infarct (geweest) is, zijn:

  • Verlammingen/verdoofd gevoel in het gezicht en/of lichaam
  • Warrig spreken Verlies/verstoring van het gezichtsvermogen
  • Tintelingen
  • Ernstige hoofdpijn ( meestal bij een hersenbloeding)
  • Duizeligheid

Deze symptomen hoeven niet allemaal plaats te vinden en kunnen in verschillende combinaties voorkomen.

Onderzoek naar vaatproblemen en de Bodyscan

Bent u familiair belast met hart- en vaatziekten? Heeft u één of meerdere van de bovengenoemde risicofactoren en wilt u weten hoe het met uw vaten gesteld is, kunt u een gericht onderzoek naar de bloedvaten uit laten voeren via Privatescan. Ook is het mogelijk, wanneer er nog geen klachten zijn, om een Bodyscan uit laten voeren. Tijdens een Privatescan Total Body Scan wordt standaard een MRI scan bloedvaten in het hoofd en de hals en een MRI van de hersenen gemaakt..

Wilt u meer weten over onze onderzoeken met MRI of wilt u een afspraak plannen? Neem dan telefonisch contact op met onze coördinatoren via 074 – 255 26 80.

Winteractie Total Body Scans 2018
 

Waarom Privatescan?

 

Zo werkt de
Total Body Scan

Hoe werkt de Total Body Scan?

Bel Privatescan voor informatie of een afspraakBel voor info
074 255 26 80

1494 klanten hebben ons gewaardeerd met:
9.3/10
     
Dhr. Duivenvoorde
8/10

"Snelle service bij Privatescan"

    
Meer beoordelingen
Deze onafhankelijke beoordelingen zijn gecoördineerd door:

Bel mij terug

Vul hieronder uw gegevens in en wij bellen u terug.