074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
Schriftelijk rapport

CT scan van de Longen

Een CT scan van de longen is het meest nauwkeurig in (preventief) onderzoek naar longkanker en chronische longaandoeningen

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag?
Standaard in Bodyscan?
Tijdsduur?
15 min.

Persoonlijk contact?

CT scan longen – screening naar longkanker en longaandoeningen

Een CT scan van de longen is met afstand de meest nauwkeurige techniek voor screening naar longkanker en chronische longaandoeningen. Wereldwijd is longkanker de meest voorkomende en dodelijkste vorm van kanker. Rokers, ex-rokers en mensen met een erfelijke belasting lopen het meeste risico. Vroegtijdige diagnose van longkanker kan het verschil maken en de kans op een succesvolle behandeling enorm vergroten.

Met de CT scan van de longen kunnen zelfs de kleinste veranderingen aan het longweefsel worden waargenomen. Heb je last van je chronisch hoesten of adem tekort? Rook je of heb je gerookt, ben je minimaal 40 jaar en maak jij je zorgen? Wacht dan niet met het uitvoeren van een longscan. In veel gevallen is er niets ernstigs aan de hand. In het geval er wel een tumor wordt ontdekt, kun je er maar beter snel bij zijn. Hoe eerder longkanker wordt ontdekt, des te groter de genezingskansen. Privatescan voert CT scans uit met een “low-dose protocol”, waardoor tijdens het onderzoek een minimale stralingsdosis vrijkomt.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Wat is een CT van de longen?

Een CT scan van de longen wordt gemaakt met de nieuwste generatie multislice scanner en is een onderzoeksvorm gebaseerd op röntgenstralen. Met hoge snelheid wordt laagje voor laagje opnamen (slices) gemaakt. Hierdoor is de CT scan, in tegenstelling tot MRI, in staat om ook organen, welke constant in beweging zijn, gedetailleerd te onderzoeken.

De volgende aandoeningen kunnen met een CT scan van de longen zichtbaar gemaakt worden:

  • Longkanker (carcinoom)
  • Longemfyseem en COPD
  • Vergrote lymfeklieren
  • Stoflongen en asbestose
  • Longontsteking
  • Longembolie
  • Sarcoïdose en tuberculose

Onderzoek bij longklachten

Doordat tabakswaren kankerverwekkende stoffen bevat is roken de belangrijkste oorzaak voor het ontwikkelen van longkanker. Ook een erfelijkheid en het milieu kunnen invloed hebben de ontwikkeling van ziekten aan de longen en het longvlies. Daarbij is vooral het in contact geweest zijn met asbest een risico verhogende factor.

Een longscan heeft met name zin wanneer je met één van de volgende klachten te maken hebt:

  • Aanhoudend en langdurig hoesten
  • Ademnood
  • Bloed bij opgehoest slijm
  • Gewichtsverlies zonder reden

CT scan standaard in Total Body Scan

Ben jij minimaal 45 jaar en rook je al langere tijd minstens 1 pakje sigaretten per dag? In dat geval kan de CT scan van de longen mogelijk aan jouw Total Body Scan worden toegevoegd. Vraag een adviseur naar de mogelijkheden.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Wanneer een CT scan longen?

Pas nadat mensen gezondheidsklachten ondervinden worden vaak ernstige aandoeningen ontdekt. De kans op herstel en genezing van deze aandoeningen worden aanzienlijk groter als ze worden ontdekt in een vroeg stadium. Door middel van preventief medisch onderzoek met behulp van de CT scan kun je aandoeningen vroegtijdig ontdekken.

Klachten die aanleiding kunnen zijn om een CT scan uit te laten voeren zijn:

  • Rokershoest
  • Piepende ademhaling
  • Slijm of bloed ophoesten
  • Kortademigheid bij inspanning
  • Laag uithoudingsvermogen
  • Meer slijmvorming
  • Heesheid zonder keelpijn

In tegenstelling tot de MRI scan maakt de CT scan gebruik van röntgenstraling om dwarsdoorsneden te maken van het lichaam. Om die reden wordt een CT scan van de longen enkel uitgevoerd indien je 45 jaar of ouder bent en één of meerdere risicofactoren hebt. Wanneer je jonger bent dan 45 jaar en geen risicofactoren hebt, kan er gekozen worden voor een alternatief onderzoek. Zo kan er bij longklachten worden gekozen voor een MRI scan, longfunctietest (spirometrie) of een röntgenfoto.

Wat is een Low-Dose procotol?

Het CT longonderzoek wordt uitgevoerd volgens het zogenaamde “Low Dose” protocol. Hierdoor wordt de dosis röntgenstraling tot een uiterst minimum beperkt. De multislice CT scanners waarmee Privatescan werkt zijn op dit vlak uniek en wereldwijd enig in zijn soort.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een CT longonderzoek. In de reguliere zorg moet men soms enkele weken wachten op een CT longscan. Soms krijgt men zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent geen lange wachtlijsten. Je kunt doorgaans al binnen 1 dag voor een CT scan van de longen terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

CT of MRI van de longen?

Omdat longen constant in beweging zijn is een MRI scan minder nauwkeurig in onderzoek van de longen vergeleken met een CT scan. Een CT scan heeft de voorkeur, omdat deze wel gedetailleerde beelden kan maken van bewegende organen, zoals de longen. Indien je jonger bent dan 45 jaar kom je wegens de röntgenstralen nog niet in aanmerking voor een CT scan. In dat geval zal een MRI of longfunctietest (spirometrie) worden uitgevoerd.

CT scan en Total Body Scan

Indien je ouder bent dan 45 jaar en één of meerdere risicofactoren hebt, kan de CT scan van de longen worden opgenomen in de Total Body Scan onderzoeken van Privatescan. De adviseurs van Privatescan kunnen je meer vertellen over de mogelijkheden.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.