074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Total Body Scan getest door Gezondheidsnet

Toen we de bezoekers van Gezondheidsnet vroegen of ze een Total Body Scan zouden willen ondergaan, antwoordde 82,2 procent met ‘Ja’. Tijd om te kijken wat zo’n preventief medisch onderzoek precies inhoudt. In Nederland kan het nog niet, een Total Bodyscan ondergaan. Hier mag je pas in de MRI als er een medische aanleiding is en je een verwijsbrief in je zak hebt. In Duitsland is het wel toegestaan en zijn ze daardoor zeer ervaren met deze manier van preventief medisch onderzoek. Dat is precies de reden waarom het Nederlandse bedrijf Privatescan de Total Bodyscan in Duitsland laat uitvoeren.

Total Body Scan getest door Gezondheidsnet

beelden-mri-scan

Beelden mri scan

Ik ga langs met Ronald, een gezonde man van 46 jaar, die er een gezonde leefstijl op nahoudt. Hij heeft een dochter van 1,5 jaar en hoopt haar nog vele jaren in goede gezondheid te mogen meemaken. Veel van zijn familieleden zijn gezond gebleven tot op hoge leeftijd, maar zijn vader is helaas vroeg overleden aan een hartinfarct. “Als ik iets heb, wil ik het liever vroeg weten, dan valt er misschien nog iets aan te doen”, vindt Ronald. In principe kan iedereen een Total Body Scan ondergaan. De meeste cliënten van PrivateScan zijn ouder dan 35 jaar. Volgens Frank Hefti, directeur van Privatescan, heeft de helft van de cliënten geen klachten. Zij komen voor een checkup van hun gezondheid. De andere helft heeft wel gerichte klachten en willen weten waardoor deze worden veroorzaakt. Sommige van hen hebben al enkele rondjes gelopen in het medische circuit, maar hebben niet het gevoel dat ze ergens komen. Anderen proberen simpelweg de wachttijd voor een MRI-scan te verkorten.

Medische anamnese, intake en adviesgesprek

Nadat Ronald een medische vragenlijst heeft ingevuld volgt er telefonisch intakegesprek om te bepalen welke onderzoeken gedaan gaan worden. Omdat Ronald geen specifieke klachten heeft, wordt er gekozen voor een totale medische check-up. Maar wanneer je bijvoorbeeld last hebt van je buik, kunnen er meer specifieke onderzoeken worden gedaan om achter de oorzaak te komen. In de kliniek krijgen Ronald en ik een eigen kamer met tv, computer en badkamer, waar we kunnen verblijven tussen de onderzoeken door.

Hartonderzoeken en MRI scan

De eerste die ons komt ophalen, is een jolige cardioloog. De voertaal is hier Duits en toevallig spreekt Ronald dat vloeiend. De twee grappen er op los en ik moet moeite doen om het gesprek te volgen. Gelukkig gaat er altijd iemand van Privatescan mee om de taalbarrière te overbruggen. Ronald mag vervolgens met de cardioloog mee voor verschillende hartonderzoeken, waaronder een echo van het hart. “Goed nieuws, je hart is niet van steen”, grinnikt de cardioloog. Alle kleppen worden door hem nauwkeurig bekeken: Sluiten ze nog goed? Stroomt het bloed nog krachtig door? Er word bloed geprikt, de bloeddruk word gemeten en er volgt nog een ECG, fietstest en longfunctietest. Na deze hartonderzoeken, een longtest en een korte pauze is Ronald klaar voor de MRI scan. Deze scan duurt ongeveer 45 minuten. Terwijl Ronald stil mag blijven liggen in de MRI, neemt Hefti me mee voor een rondleiding door de kliniek.

Bodyscan met de nieuwste MRI scan

Behoorlijk wat Nederlandse artsen staan huiverig tegenover preventieve onderzoeken. Ze vrezen dat mensen onterecht ongerust worden gemaakt over kleine gebreken in hun lichaam. Bovendien zijn ze bang voor het commerciële aspect. Door deze verhalen kreeg ik het idee dat een stel pseudo-artsen in verbouwde garages lukraak wat scans aanbieden. Compleet onterecht, zo blijkt. In deze frisse kliniek hebben ze de beschikking over de nieuwste en meest precieze apparatuur. Zo ook een zogenaamde open MRI scan, die wat ruimer is voor mensen met overgewicht of claustrofobie. En een supersnel CT-scan apparaat. “Moderner en nauwkeuriger dan in de meeste ziekenhuizen in Nederland”, verzekert Hefti me.

De uitslag van de Total Bodyscan

Diezelfde middag is de uitslag er al. Ronald was de hele dag erg ontspannen, maar wanneer we naar het kantoortje van de arts lopen, slaan de zenuwen toch toe. In het kantoortje waar we gaan zitten, hangt een grote flatscreen waarop we de resultaten van de body scan kunnen zien. “We hebben bijna niets gevonden”, begint de arts om het ijs te breken. “Bíjna niets?!”, Ronald vliegt naar het puntje van zijn stoel. “Nou, niets bijzonders”, verduidelijkt de arts. In mooie grafische 3D-beelden vliegen we door het lichaam van Ronald. We zien een onschuldig plekje in het ruggenmerg, wat betekenisloze cysten in de lever en normale afwijkingen in de hersenen. De arts haalt hele slagaderstelsel naar boven, het hart en het skelet. Zo is te zien dat Ronald een erg scheef neusbot heeft, waardoor hij waarschijnlijk hard snurkt. “Mijn vrouw vindt van wel”, geeft hij toe. De bloedwaardes zijn ook al bekend, alles is prima in orde.

In minder dan 2 procent van de gevallen word iets belangrijks ontdekt waarvoor een behandeling of ingreep nodig. Bij zeker 15% van de onderzochte mensen worden risicofactoren gezien waar men iets aan kan doen om zo het risico op een aandoening zoals kanker of een hartinfarct te verminderen. Hefti legt uit dat je je dan met de uitslagen van de Total Body Scan en je dossier onder de arm kunt melden bij je eigen huisarts. Daarnaast is het ook mogelijk om je verder in Duitsland te laten behandelen. Maar voor Ronald is de dag nu voorbij. Een bijzondere ervaring rijker, vindt hij. Met een cd-rom met alle mri-scans onder de arm kan hij thuis nagenieten van de mooie beelden en opgelucht ademhalen.

Door: Chantal van der Leest, redactie Gezondheidsnet.nl

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.